Στο Παλέρμο, οι επιζώντες του ναυαγίου της Λιβύης

Στο Παλέρμο, οι επιζώντες του ναυαγίου της Λιβύης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΕΡΜΟ. Στη Σικελία έφθασαν χθες το απόγευμα περίπου 200 μετανάστες που περισυνελέγησαν από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, αφού επέζησαν του ναυαγίου αλιευτικού σκάφους ανοικτά της Λιβύης.

Το αλιευτικό, που μετέφερε 600 μετανάστες, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα 15 ναυτικά μίλια ανοικτά των λιβυκών ακτών την Τετάρτη, προτού ανατραπεί. Οι εκατοντάδες επιβαίνοντες είχαν συγκεντρωθεί στη μία πλευρά του σκάφους, βλέποντας πολεμικό πλοίο της διεθνούς δύναμης να πλησιάζει. Η απότομη μετατόπιση φορτίου στο ακυβέρνητο αλιευτικό προκάλεσε την ανατροπή του.

Το ιρλανδικό περιπολικό σκάφος «Νιάμ», που έφθασε πρώτο στον τόπο του ναυαγίου, μετέφερε στο Παλέρμο 367 ναυαγούς, μεταξύ τους 12 γυναίκες και 13 παιδιά, καθώς και 25 σορούς που συνέλεξαν από τη θάλασσα.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού είχαν μεταβεί στο λιμάνι του Παλέρμο για να μοιράσουν νερό, αλλά και είδη ρουχισμού στους διασωθέντες μετανάστες, ενώ ο δήμος της σικελικής πόλης είχε στήσει σκηνές, όπου οι μετανάστες μπορούσαν να προστατευθούν από τον ήλιο και να λάβουν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ιταλικής ακτοφυλακής, οι έρευνες για επιζώντες συνεχίσθηκαν όλην τη νύχτα της Τετάρτης, αλλά και όλη την Πέμπτη. «Η θάλασσα είναι ζεστή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Οι περιπολίες μας μπορεί να εντοπίσουν ακόμη πολλούς επιζώντες», έλεγε χθες ο Φλάβιο Ντι Τζιάκομο, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΟΜ.

Εξι τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου και ενός βρέφους με υψηλό πυρετό, μετήχθησαν με ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακής στη νήσο Λαμπεντούζα, όπου λειτουργεί νοσοκομείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σκάφος ασφυκτικά γεμάτο μετανάστες ανατρέπεται στο επικίνδυνο ταξίδι από τις λιβυκές ακτές προς την Ιταλία, με τους απεγνωσμένους επιβαίνοντες να μετακινούνται απότομα στη μία πλευρά, μόλις δουν βοήθεια να πλησιάζει. Πολλοί από τους επιβαίνοντες δεν γνωρίζουν κολύμβηση, δυσχεραίνοντας το ήδη δύσκολο έργο των διασωστών, που πρέπει να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα για να τους σώσουν.

«Το θέαμα ήταν φρικτό. Ανθρωποι κρέμονταν από σωσίβια, λέμβους και ό,τι άλλο είχαν βρει να επιπλέει. Πάλευαν για τις ζωές τους, ενώ δίπλα τους άλλοι άνθρωποι πνίγονταν. Αλλοι, πάλι, είχαν ήδη πνιγεί και επέπλεαν δίπλα στους ζωντανούς», είπε ο Χουάν Ματίας, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Το σκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Dignity One» έφθασε αμέσως μετά την ιρλανδική ακταιωρό και βοήθησε να ανασυρθούν πανικόβλητα παιδιά και ενήλικες από τα νερά. Το σκάφος των Γιατρών, όμως, καθυστέρησε να φθάσει στο σημείο του ναυαγίου, καθώς αναγκάσθηκε να πραγματοποιήσει παράκαμψη για να βοηθήσει άλλο σκάφος μεταναστών με 94 επιβαίνοντες στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Ελλείψεις μέσων

«Το γεγονός ότι αναγκασθήκαμε να βοηθήσουμε δύο σκάφη αποδεικνύει τη δραματική έλλειψη μέσων για τις επιχειρήσεις διάσωσης», είπε ο Ματίας.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί φέτος στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, μία από τις χώρες που δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών, έχει απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις για περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε χθες ότι διέσωσε 381 μετανάστες από άλλο σκάφος που βυθίστηκε 30 ναυτικά μίλια βόρεια της Λιβύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT