Σε ετοιμότητα οι Αρχές για τυχόν πυρκαγιές

Σε ετοιμότητα οι Αρχές για τυχόν πυρκαγιές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) εκδήλωσης πυρκαγιάς αφορά τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Εβρος και Σαμοθράκη, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσος), Βορείου Αιγαίου (Λήμνος), Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική), Θεσσαλίας (Σποράδες), Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Πελοποννήσου (Κορινθία) αλλά και Αττικής.

Η γενική γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες, υπηρεσιακά εμπλεκόμενες, κρατικές δομές, τις παραπάνω περιφέρειες και τους δήμους τους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων τα οποία προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά χθες το απόγευμα πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Μυρτιώτισσα της Κεντρικής Κέρκυρας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής, με 20 πυροσβέστες, επτά υδροφόρες του δήμου και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ καθώς και δύο μεγαλύτερα τύπου Καναντέρ. Η πυρκαγιά εμφάνισε δύο μεγάλες εστίες, ενώ στη μάχη με τις φλόγες συμμετείχαν και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Εκτός κινδύνου ήταν έως αργά το βράδυ κατοικημένες περιοχές, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι και η κατεύθυνσή τους δυσχέραιναν σημαντικά τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Τέλος, μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στις περιοχές Κάτω Σαμικό, Πρασιδάκι, Σμέρνα και Χελιδόνι της Ηλείας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν και χθες σε ετοιμότητα για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων, παρά το γεγονός ότι οι φωτιές ήταν σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή