Στους δικούς της ρυθμούς η Βόρεια Κορέα

Στους δικούς της ρυθμούς η Βόρεια Κορέα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ.  Τη δική της ζώνη ώρας θεσπίζει η Βόρειος Κορέα την επόμενη εβδομάδα, απομακρυνόμενη κατά μισή ώρα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της γειτονιάς της. Ετσι στις 15 Αυγούστου, την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση της Κορέας από την Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πιονγιάνγκ θα γυρίσει τα ρολόγια της τριάντα λεπτά νωρίτερα, ερχόμενη πλέον σε οριστική ρήξη με το ιαπωνικό αποικιοκρατικό παρελθόν της.

Αυτήν τη στιγμή η τοπική ώρα σε Βόρεια, Νότια Κορέα και Ιαπωνία είναι η ίδια, δηλαδή εννέα ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουϊτς (GMT). Αυτό καθορίστηκε στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής και όταν η Κορέα ήταν ενιαία, δηλαδή από το 1910 έως το 1945. «Οι μοχθηροί Ιάπωνες ιμπεριαλιστές διέπραξαν ασυγχώρητα εγκλήματα, στερώντας από την Κορέα ακόμη και τη δική της ώρα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου.

Η κίνηση της Πιονγιάνγκ ερμηνεύεται ως προσπάθεια ενίσχυσης του νεαρού ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με την αναμόχλευση αντι-ιαπωνικής, εθνικιστικής ρητορικής. Πολλοί Κορεάτες, ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι, και στις δύο πλευρές των συνόρων εξακολουθούν να τρέφουν συναισθήματα εχθρότητας κατά του Τόκιο λόγω της αποικιοκρατικής του πολιτικής. Εκατοντάδες χιλιάδες υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν ως στρατιώτες στην πρώτη γραμμή για λογαριασμό της Ιαπωνίας, να εργαστούν σε συνθήκες καταναγκαστικών έργων ή οι γυναίκες να υπηρετήσουν ως πόρνες σε οίκους ανοχής που λειτουργούσαν υπό τη διοίκηση του ιαπωνικού στρατού στη διάρκεια του πολέμου.

Η Νότια Κορέα ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί την ίδια ζώνη ώρας με την Ιαπωνία επειδή αυτό είναι πιο πρακτικό και εναρμονίζεται με τις διεθνείς συναλλαγές. Η Σεούλ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση της Πιονγιάνγκ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο υπό κοινή διαχείριση βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ και άλλες κοινές κορεατικές υποθέσεις. Παράλληλα εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι η νέα ζώνη ώρας μπορεί να υπονομεύσει την απόπειρα γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή