«Κανένα ίχνος χάκινγκ των ΑΦΜ»

«Κανένα ίχνος χάκινγκ των ΑΦΜ»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπήρξαν ίχνη χάκινγκ των ΑΦΜ, όπως έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έλεγχος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μέσα στην εβδομάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος απέστειλε παραγγελία στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν είχε γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά και τις αποκαλύψεις της «Κ» για το plan B του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Τέσσερις αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων της ΕΛ.ΑΣ., με μεταπτυχιακά σε θέματα πληροφορικής, ανέλαβαν να εντοπίσουν τυχόν ίχνη. Εψαξαν, δηλαδή, εάν υπήρχε ηλεκτρονική διείσδυση-παραβίαση σε κομμάτι της βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπου φυλάσσονται τα ΑΦΜ. Ο έλεγχος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ολοκληρώθηκε χθες και ήταν αρνητικός.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε περιγράψει το λεπτομερές plan B στις 16 Ιουλίου, σε διάλογό του με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ από έναν παιδικό του φίλο. Η «Κ» είχε αποκαλύψει όλο τον διάλογο του τέως υπουργού. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη: «Αποφασίσαμε, λοιπόν, να χακάρουμε το λογισμικό πρόγραμμα του υπουργείου, ώστε να μπορέσουμε να αντιγράψουμε τους κωδικούς της ιστοσελίδας σε έναν μεγάλο υπολογιστή του γραφείου του (φίλου μου), ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών». Οι αποκαλύψεις της «Κ» επιβεβαιώθηκαν και από το ηχητικό ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε άλλο σημείο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βαρουφάκης εξηγούσε ότι παράλληλο σύστημα «θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή