Επεκτείνονται οι έρευνες για νέα στοιχεία

Επεκτείνονται οι έρευνες για νέα στοιχεία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέες έρευνες στο νησί Ρεϊνιόν του Ινδικού Ωκεανού αλλά και στα γειτονικά νησιωτικά συμπλέγματα πρόκειται να πραγματοποιήσει η Γαλλία τις ερχόμενες ημέρες, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να εντοπίσει περισσότερα συντρίμμια της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 8 Μαρτίου του 2014, ενώ πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ στο Παρίσι.

Το κομμάτι φτερού του Boeing 777 που εντοπίστηκε στην παραλία του εξωτικού νησιού προ εβδομάδος, εξετάζεται εξονυχιστικά από ειδικούς στη Γαλλία που ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν σε αυτό στοιχεία τόσο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έληξε η πτήση ΜΗ370, όσο και το σημείο που έχει καταπέσει. Οι Μαλαισιανοί έχουν αναγνωρίσει ότι το φτερό ανήκει στην ΜΗ370, καθώς τα γαλλικά ευρήματα για την μπογιά και τη συντήρησή του συνάδουν με αυτά που έχουν καταχωρισθεί για την ΜΗ370.

Οι γαλλικές αρχές, εξάλλου, θα χρησιμοποιήσουν για την έρευνα περισσότερα αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραυλακάτους, αλλά και αστυνομικούς για να ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή ξηρά και θάλασσα. Η αρχική περιοχή έρευνας έκτασης 60 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων επεκτάθηκε κατά ακόμα 60 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα και ενώ όλοι βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων, οι συγγενείς των Κινέζων επιβαινόντων στη μοιραία πτήση βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Πεκίνου και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της κινεζικής αστυνομίας, μπροστά από την πρεσβεία της Μαλαισίας στην κινεζική πρωτεύουσα. Τα πενήντα άτομα που συγκεντρώθηκαν, φώναζαν ρυθμικά «Μαλαισία, βρες τους επιβάτες», ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Η Μαλαισία κρύβει την αλήθεια. Η Μαλαισία καθυστερεί την έρευνα». Οταν οι οργισμένοι συγγενείς προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πρεσβεία, οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν.

Μία γυναίκα, η κόρη της οποίας επέβαινε στην πτήση ΜΗ370, έλεγε «το μόνο που επιθυμώ είναι να μάθω τι συνέβη στην ΜΗ370. Θέλω η κυβέρνηση της Μαλαισίας να μας πείσει με σωστά επιχειρήματα γιατί έχουν πια περάσει περισσότερες από 500 ημέρες». Αλλοι από τους συγκεντρωμένους επισήμαιναν τις διαφορές ανάμεσα στον χειρισμό των μαλαισιανών και των γαλλικών αρχών όσον αφορά το κομμάτι του φτερού που βρέθηκε. (Οι γαλλικές αρχές περιορίστηκαν στο να πουν ότι είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από την ΜΗ370 χωρίς να το αναγνωρίσουν κατηγορηματικά όπως έπραξε η Μαλαισία.) Η Τσενγκ Λιπίνγκ, ο σύζυγος της οποίας επέβαινε στη μοιραία πτήση, υπογράμμιζε χθες: «Απαιτούμε να μας δώσει η μαλαισιανή κυβέρνηση εξηγήσεις. Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν εμφανίστηκε». Ο Λιου Τιονγκ Λάι, υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, δήλωσε, πάντως, ότι είναι κατανοητό πως οι συγγενείς θέλουν να μάθουν τι συνέβη με τους δικούς τους ανθρώπους. «Νιώθουν αγωνία, αλλά και εμείς ψάχνουμε να βρούμε τις απαντήσεις», τόνισε ο Μαλαισιανός αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή