Αναζωπύρωση εθνικισμών μεταξύ Σερβίας – Κροατίας

Αναζωπύρωση εθνικισμών μεταξύ Σερβίας – Κροατίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Διπλωματικό πόλεμο και ανταλλαγή διαβημάτων διαμαρτυρίας μεταξύ Σερβίας και Κροατίας προκαλεί η αναζωπύρωση των διμερών εθνικισμών, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από τη στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα», ενώ χθες επιδόθηκε το διάβημα από το σερβικό ΥΠΕΞ στον επιτετραμμένο της κροατικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Ιβάν Σάμπολιτς, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από την πλευρά της Κροατίας. Το σερβικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι, παρουσία ανώτατων Κροατών αξιωματούχων, το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πόλη Κνιν, στις 5 Αυγούστου, φώναζε συνθήματα που όχι μόνο συνιστούν ρητορική μίσους, αλλά καλούν επίσης σε λιντσάρισμα και καταστροφή των Σέρβων «για την πατρίδα», «εμείς, οι Κροάτες δεν πίνουμε κρασί, πίνουμε το αίμα των Τσέτνικς (Σέρβων) από το Κνιν» κ.ά.). Επισημαίνεται «η χρήση φασιστικών συμβόλων του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας», όταν μάλιστα γιορτάζεται η 70ή επέτειος της νίκης επί του φασισμού, όπως τονίζεται.

Στο διάβημα σημειώνεται ότι η Σερβία αναμένει πως η Κροατία ως μέλος της Ε.Ε. θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της ένταξής της. Είχε προηγηθεί διάβημα διαμαρτυρίας, σε υψηλούς τόνους, από το ΥΠΕΞ και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας προς τις αρμόδιες σερβικές αρχές, ζητώντας την τιμωρία όσων συμμετείχαν στο κάψιμο κροατικής σημαίας, σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι. Στο διάβημα του κροατικού ΥΠΕΞ γίνεται, επίσης, αναφορά στις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, τονίζοντας πως πρόκειται για «μη αληθείς, προσβλητικούς, μη ανεκτούς και ανεύθυνους ισχυρισμούς». «Είναι παντελώς μη ανεκτό το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι και ορισμένοι εκ των οπαδών του κατόρθωσαν να μείνουν ανενόχλητοι από την αστυνομία και για ακόμη μια φορά να κάψουν την κροατική σημαία έξω από το κτίριο της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κροατίας στο Βελιγράδι, ενώ οι δηλώσεις του (Σεσέλι) θυμίζουν ρητορική της δεκαετίας του ’90», τονίζεται στο διάβημα του κροατικού ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή