Περιμένουν «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου

Περιμένουν «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανής είναι πλέον ο εκνευρισμός μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε. μετά τις συνεχείς αναβολές του διαγωνισμού τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Νέες καθυστερήσεις έρχονται τώρα να προστεθούν ύστερα από τρία χρόνια προσπάθειας να αξιοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. «Οχι άλλες καθυστερήσεις», λένε ανοιχτά στην «Κ» κύκλοι της κινεζικής πλευράς η οποία συμμετέχει με την Cosco στον σχετικό διαγωνισμό. Αντίστοιχα είναι και τα σχόλια από το αντίπαλον δέος της Cosco, την APM Terminals, της οποίας η μητρική Maersk ήδη δρομολογεί ενδυνάμωση της παρουσίας της στο Port Said της Αιγύπτου με την ευκαιρία της αναβάθμισης της Διώρυγας του Σουέζ η οποία εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα. Από το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν άμεσα τον διαγωνισμό, αλλά χρειάζονται πρώτα το «πράσινο φως» από το Μαξίμου. Κάτι που προϋποθέτει το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα που προκαλεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Πλήρης ομαλοποίηση έχει επέλθει στη ροή των κρατήσεων από τις ξένες αγορές στα ξενοδοχεία πολυτελείας της παραλιακής ζώνης της Αττικής μετά τη «βουτιά» του Ιουλίου. Το ίδιο διαπιστώνει και η διοίκηση της Aστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ευελπιστώντας ότι στο υπόλοιπο της σεζόν θα καλυφθεί μεγάλο μέρος των απωλειών του προηγούμενου μήνα, κυρίως από κρατήσεις ξένων τουριστών, καθώς η ελληνική αγορά παραμένει υποτονική.

Κέρδη παρά την κρίση

Παρά την κρίση, η Ελλάδα είναι η γεωγραφική περιοχή που στηρίζει τα έσοδα και τα κέρδη του ομίλου ΟΤΕ. Πλέον το 75% των εσόδων προέρχεται από την εγχώρια αγορά σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα η ίδια αγορά προκαλεί το 80% των λειτουργικών κερδών (EBITDA). Η αύξηση της συνεισφοράς της χώρας στα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ οφείλεται σε ένα βαθμό στην πώληση της Globul το 2013. Παράλληλα, ο όμιλος ΟΤΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει πιο σφοδρό ανταγωνισμό στις χώρες εκτός Ελλάδας. Στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης, παρά τα μακροοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ο ΟΤΕ δείχνει να εξέρχεται ενισχυμένος.

Ρευστότητα 187 εκατ. ευρώ

Πρόσθετη ρευστότητα ύψους 187 εκατ. ευρώ δόθηκε στις τράπεζες στην εκπνοή της εβδομάδας που πέρασε, προκειμένου να ικανοποιήσουν αιτήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, που συσσωρεύονται στις υποεπιτροπές που έχουν συγκροτηθεί. Το ποσό των 187 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στα 59 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στις 29 Ιουλίου, ανεβάζοντας το ύψος της πρόσθετης ρευστότητας, δηλαδή πέραν του ορίου των 5 εκατ. ευρώ ανά ημέρα, που εγκρίνεται ανά τράπεζα, στα 246 εκατ. ευρώ. Με τίποτα, βεβαίως, δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, διαμορφώνονται στα 3,9 δισ. ευρώ τον μήνα για το σύνολο της οικονομίας.

Ανοιξαν καταστήματα λόγω… ΦΠΑ

Ασφαλώς και θα έχουν πέσει στην αντίληψή σας περιπτώσεις καταστημάτων που άνοιξαν για μερικούς μήνες ή και εβδομάδες και ξαφνικά έκλεισαν. Κυρίως στον κλάδο της εστίασης (καφέ, αλλά και όχι μόνο). Και θα αναρωτηθήκατε: «Μα καλά, πότε άνοιξε, πότε έκλεισε; Πότε κατάλαβε ότι δεν θα "περπατήσει" το μαγαζί και του έβαλε λουκέτο;». Εύλογη η απορία. Λοιπόν, τις τελευταίες μέρες από «αρμόδιες πηγές» δίνεται μια απάντηση που προκαλεί έκπληξη. Τι αναφέρει; Οτι σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες, αφού ιδιοποιήθηκαν τον υψηλό ΦΠΑ, κατέβασαν ρολά και πήγαν γι’ άλλα. Εννοείται ότι, στην περίπτωσή τους, η ταμειακή μηχανή δεν είχε συνδεθεί ποτέ με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν θα μάθει ποτέ για την…ύπαρξή της.

Αμυντικές κινήσεις

Η παντελής έλλειψη ρευστότητας υποχρεώνει τις εταιρείες σε αμυντικές κινήσεις. Κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της εταιρείας του ακόμη και για τον επόμενο μήνα, όταν η εικόνα της εγχώριας οικονομίας δείχνει καθηλωμένη, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να επιλέγουν πλέον ποιες υποχρεώσεις θα αποπληρώσουν και ποιες όχι. Εξάλλου, οι οικονομίες κλίμακος κορυφώθηκαν την τριετία 2011-2013. Τώρα, οι εισηγμένες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: είτε είναι επιχειρήσεις με ικανοποιητικά ταμειακά αποθέματα και θα αντέξουν να περάσουν και το 2015 με αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δραστηριοτήτων, είτε είναι εξωστρεφείς και δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την ύφεση, είτε πολύ σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT