Πολυεθνικές αλλά και ελληνικές εταιρείες επανεξετάζουν σχέδια εξόδου

Πολυεθνικές αλλά και ελληνικές εταιρείες επανεξετάζουν σχέδια εξόδου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια που είχαν εκπονήσει το 2011 και το 2012 για περιορισμό των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική αγορά ή ακόμη και αποχώρηση από αυτήν «ξεσκονίζουν» αρκετές ξένες εταιρείες, ενώ το παράδειγμά τους φαίνεται ότι ακολουθούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Η υποχώρηση του τζίρου, η οποία είχε ξεκινήσει να φαίνεται από την άνοιξη και μετά, με τα capital controls να δίνουν τη «χαριστική βολή» σε συνδυασμό με την απουσία μέχρι στιγμής μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν το επιχειρείν, οδηγεί τις εταιρείες σε αναθεώρηση των επενδυτικών τους σχεδίων και σε επανεξέταση της στρατηγικής τους για την Ελλάδα. Το ισχυρό ενδεχόμενο διενέργειας εθνικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για την έξοδο των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, συμφωνίες για εξαγορές ή συγχωνεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη πριν από την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν «παγώσει» και δεν αναμένεται η επανεκκίνηση των συζητήσεων πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή τουλάχιστον πριν από την υπογραφή συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φαρμάκων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων εξετάζουν ολοένα και πιο έντονα το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την ελληνική αγορά. Πρόκειται, άλλωστε, για εταιρείες στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, ως αποτέλεσμα της ιδιότυπης στάσης πληρωμών που έχουν κηρύξει. Η σκέψη για αποχώρηση υπήρχε ήδη από την άνοιξη, όταν διεφάνη η οικονομική αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα που θα ακολουθούσε, και πλέον είναι σε ωριμότερο στάδιο, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Μεγάλος πολυεθνικός όμιλος, η κύρια δραστηριότητα του οποίου είναι η παραγωγή τροφίμων, ο οποίος διαθέτει τέσσερα εργοστάσια στην ελληνική επικράτεια, εξετάζει τον περιορισμό της παρουσίας του στην Ελλάδα. Τα σενάρια περιλαμβάνουν τη μεταφορά κάποιων διοικητικών υπηρεσιών σε διοικητικό κέντρο άλλης χώρας που υπάγεται στην ίδια ζώνη με την Ελλάδα ή ακόμη και την πώληση κάποιας εκ των δραστηριοτήτων του που επί σειρά ετών είναι ζημιογόνα.

Ετερος πολυεθνικός όμιλος ο οποίος εδώ και χρόνια καταγράφει αρνητική πορεία στην ελληνική αγορά -σε αντίθεση με τη συνολική του παρουσία παγκοσμίως- και δραστηριοποιείται στον κλάδο τροφίμων και ποτών επιδιώκει να απεμπλακεί από τη δραστηριότητά του που συνδέεται με το κομμάτι των ποτών και εν προκειμένω των μη αλκοολούχων.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς όχι μόνο της έδρας, αλλά και των δραστηριοτήτων τους, εκτός ελληνικών συνόρων. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor Greece, το 23% των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζει την άμεση μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια, ρευστότητα και σταθερότητα. Ας σημειωθεί εδώ ότι εταιρείες, για παράδειγμα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ένδυσης, εμπορικές ή μεταποιητικές και δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να κάνουν σχεδόν καμία εισαγωγή σε πρώτες ύλες ή τελικά προϊόντα. Αν και το στοιχείο περί 60.000 αιτήσεων για μεταφορά έδρας ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό -κυρίως στη Βουλγαρία και την Κύπρο- θεωρείται μάλλον υπερβολικό, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί τα διερευνητικά τηλεφωνήματα προς δικηγορικά γραφεία και επιμελητήρια σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι ένα 10% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα θα «μετακομίσει» το επόμενο διάστημα εκτός Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT