Σε τρεις ημέρες το Χρηματιστήριο έχασε όσο το 6% του φετινού ΑΕΠ

Σε τρεις ημέρες το Χρηματιστήριο έχασε όσο το 6% του φετινού ΑΕΠ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 6% του φετινού ΑΕΠ της χώρας, που εκτιμάται στα 179 δισ. ευρώ, εφόσον η ύφεση αγγίξει το -4%, έχασε το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) μέσα στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε, μετά την πολυήμερη αργία. Κεφάλαια ύψους 10,854 δισ. εξαϋλώθηκαν, ενώ από αυτά τα 7,541 δισ. αφαιρέθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πρωτοφανές για τα χρηματιστηριακά δεδομένα ήταν το «κλείδωμα» στο limit down (-30%) των τραπεζικών μετοχών λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα των συνεδριάσεων της Δευτέρας και της Τρίτης και λιγότερο της Τετάρτης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης τραπεζικών μετοχών, που δεν εισήλθαν στο χρηματιστηριακό σύστημα Οασης τη Δευτέρα, ανέρχονταν σε 511 εκατ. μετοχές, ενώ την Τρίτη οι ανεκτέλεστες εντολές άγγιζαν τα 301 εκατ. και την Τετάρτη τα 106 εκατ.

Ο χρηματιστηριακός τυφώνας που έπληξε το Χ.Α. ήταν λογικό να συμβεί, καθώς εκατοντάδες hedge funds είχαν δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ στην Αθήνα για έναν ολόκληρο μήνα. Το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου πρόσφερε μόνο στους αλλοδαπούς επενδυτές τη δυνατότητα να πάρουν τα κεφάλαιά τους, όμως τρέχοντας όλοι προς την έξοδο, προκάλεσαν μία ιστορική κατάρρευση της αγοράς, όπως είναι αυτή που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Αντίθετα, όσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, θα παραμείνουν για αρκετό καιρό οι περιορισμοί στις συναλλαγές τους, αφού δεν μπορούν να μετακινήσουν κεφάλαια από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ή να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια (new money) στους λογαριασμούς τους ή να τα φέρουν με έμβασμα από το εξωτερικό ή πουλώντας υφιστάμενες μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ακόμη όμως και το προϊόν της πώλησης οι Ελληνες επενδυτές δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς παρά μόνο για να το επανεπενδύσουν στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προανήγγειλε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν για τους Ελληνες επενδυτές την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές, ενώ η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων θα παραμείνει μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2015. Οπως υπογράμμισαν στην «Κ» οι εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών και θεσμικών χαρτοφυλακίων, το Χ.Α. δεν θα είναι ποτέ το ίδιο μετά την επιβολή των capital controls, όπως συμβαίνει από τις 28 Ιουνίου.

Η γενική εικόνα του Χρηματιστηρίου έδειξε στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, και αφού ακολούθησαν και δύο εξισορροπητικές συνεδριάσεις (Πέμπτης και Παρασκευής) με καθαρά τεχνική αντίδραση από τις τράπεζες, ότι υπάρχουν 3 ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων.

Κατηγορίες

Στη πρώτη ανήκουν όχι περισσότερες από 12-15 επιχειρήσεις που επέδειξαν ανθεκτικότητα απέναντι στη λαίλαπα των ρευστοποιήσεων για έναν βασικό λόγο: δεν εξαρτώνται από την ελληνική οικονομία και είναι πλήρως διεθνοποιημένες. Η δεύτερη ταχύτητα αφορά τις εισηγμένες τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται σε δεινή θέση. Για να μπορέσουν να επανακάμψουν θα πρέπει να γίνουν τα stress tests, να γνωρίζουμε τον Οκτώβριο το ύψος των ζημιών, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της εξυγίανσης με τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2015. Στην τρίτη ταχύτητα του Χρηματιστηρίου συνωστίζονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι οποίες είτε δεν διαπραγματεύονται σε κανονικό καθεστώς είτε προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, έχουν όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα: εξαρτώνται από την αγοραστική δύναμη του Ελληνα καταναλωτή που έχει πλήρως καταρρεύσει.

Το γενικό συμπέρασμα; Το Χ.Α., ως προεξοφλητικός μηχανισμός, αποτύπωσε στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας που επαναλειτούργησε την αποκαθήλωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία με τα όσα επακολούθησαν του δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT