Με νέες λίστες, χωρίς επετηρίδες, το Ποτάμι

Με νέες λίστες, χωρίς επετηρίδες, το Ποτάμι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιώσιμη στρατηγική ενόψει των σημαντικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει σύντομα ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς, αναζητούν στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται καταιγιστικές και, εν πολλοίς, απρόβλεπτες, στα επιτελεία του κ. Στ. Θεοδωράκη και της κ. Φώφης Γεννηματά σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους και επεξεργάζονται κάθε πιθανό σενάριο.

Στο Ποτάμι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή (Π. Καρκατσούλης, Θ. Σκόκος, Γερ. Γεωργάτος) που θα εξειδικεύει τις θέσεις του κόμματος, για να διορθωθεί «το μνημόνιο του Τσίπρα», όπως χαρακτηριστικά το έχει αποκαλέσει ο κ. Θεοδωράκης. Ηδη έχει συσταθεί και επιτροπή ψηφοδελτίων (Π. Αβραμίδης, Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Μαρία Αστερίου) που αξιολογεί τις λίστες των προηγούμενων εκλογών. «Αλίμονο αν κατέβουμε στις εκλογές με τις λίστες του Ιανουαρίου. Το Ποτάμι αλλάζει και δυναμώνει βδομάδα με βδομάδα και αυτό πρέπει να εκφραστεί στις λίστες», είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος, στις αρχές της εβδομάδας. Στην ίδια συνεδρίαση επισήμανε πως δεν επιθυμεί «επετηρίδες και μόνιμους υποψηφίους», γνωστοποίησε ότι τους τελευταίους μήνες στελέχη του κόμματος έχουν «ανακαλύψει» νέα πρόσωπα, ενώ απέρριψε «τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που μας περιτριγυρίζουν».

Ο κ. Θεοδωράκης, πάντως, θα προτιμούσε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ενώ τάσσεται σταθερά υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Επίσης, εξακολουθεί να απορρίπτει τη λογική του ευρωπαϊκού μετώπου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν ψηφίσει στη Βουλή τα προαπαιτούμενα. Υπογραμμίζει ότι τα κόμματα τα οποία στήριξαν τη συμφωνία τα συνδέει μεν η ευρωπαϊκή προοπτική, τα χωρίζουν όμως πολλά, από την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έως και την οικονομική πολιτική, τις εξαγωγές, τη φορολογία. Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη παρέπεμπαν, μάλιστα, στον επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος αναφέρει πως «θα πορευτούμε με τους προοδευτικούς, με τους λογικούς, με τους δημιουργικούς, αλλά δεν θα πορευτούμε παρέα με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα».

Η Χαρ. Τρικούπη βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης. Με δεδομένο ότι η κρίση του θέρους ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάδειξη της κ. Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για μεγάλο διάστημα το κόμμα λειτουργούσε σε διάταξη έκτακτης ανάγκης. Με το νέο σχήμα έτοιμο, η κ. Γεννηματά ευελπιστεί πως το ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσει να αντεπεξέλθει στην πίεση που θα δεχθεί το φθινόπωρο. Η κ. Γεννηματά επιθυμεί να προχωρήσει σε κινήσεις διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ είτε διά της επιστροφής κάποιων στο κόμμα είτε διά της συνεργασίας με πρόσωπα που προέρχονται από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Ηδη κάποιες κινήσεις, όπως η ανάδειξη του κ. Στ. Ξεκαλάκη –ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με παπανδρεϊκούς– σε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και η τοποθέτηση του πρώην στελέχους της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Παπαθεοδώρου στην επικοινωνιακή ομάδα, αναδεικνύουν τάση μείωσης των υψηλών τόνων που υπήρχαν προ του Ιουνίου με αρκετούς. Παράλληλα η κ. Γεννηματά βρίσκεται σε επαφή με παλαιά στελέχη του κόμματος, τα οποία, ωστόσο, δεν συμμετέχουν στη χάραξη της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT