Σύγκρουση συμφερόντων με φόντο το ντόπινγκ

Σύγκρουση συμφερόντων με φόντο το ντόπινγκ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βίκτορ Κόντε, ο άνθρωπος που βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διακίνησης και χρήσης απαγορευμένων ουσιών στην ιστορία των ΗΠΑ, θεωρεί ότι το τελευταίο σκάνδαλο αναβολικών που συγκλονίζει τον αθλητικό κόσμο αποτελεί τμήμα της προσπάθειας συγκάλυψης, που προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα στον αθλητισμό. Εκτιμά, δε, ότι τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε αθλητές κορυφαίου επιπέδου χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες.

Ο στίβος υπέστη νέο σοκ από τις αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας σχετικά με εκτεταμένο ντοπάρισμα αθλητών κορυφαίου επιπέδου.

Οι βρετανικοί «Σάντεϊ Τάιμς» και το κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD/WDR ανέφεραν ότι έχουν αποκομίσει μυστικά δεδομένα από την παγκόσμια αρχή του κλασικού αθλητισμού, την IAAF, τα οποία δείχνουν ότι αθλητές αγωνισμάτων αντοχής που έχουν κατακτήσει το 1/3 των μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε παγκόσμια πρωταθλήματα είναι ύποπτοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ο Κόντε, που λειτουργούσε ένα μικρό εργαστήριο ονόματι BALCO στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο κατέστη το επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου ντόπινγκ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, δηλώνει ότι τα ρεπορτάζ αναδεικνύουν την απουσία πραγματικού ενδιαφέροντος από την ηγεσία του παγκόσμιου κινήματος κατά του ντόπινγκ ώστε να εντοπιστούν όσοι παραβαίνουν τους κανονισμούς.

«Υπάρχει εδώ μια σύγκρουση συμφερόντων επί οικονομικού επιπέδου», δήλωσε ο Κόντε στο Reuters. «Αυτοί οι έλεγχοι δεν κάνουν καλό στη δημοσιότητα του αθλητισμού», είπε με σκωπτικό ύφος, για να προσθέσει: «Πολλά, πολλά, πολλά θετικά τεστ ντόπινγκ μέσα στα χρόνια –που εγώ προσωπικά γνωρίζω– έχουν συγκαλυφθεί. Ο λόγος είναι ότι πλήττουν τις μπίζνες του αθλητισμού».

Οι χορηγοί και οι κάτοχοι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη σύνδεση των εταιρικών τους ονομάτων και προϊόντων με διοργανώσεις και οργανισμούς που πλήττονται από σκάνδαλα, όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), η οποία αυτόν τον καιρό αποτελεί αντικείμενο έρευνας για εκτεταμένη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Πολλοί αθλητές στίβου λαμβάνουν πριμ επιδόσεων όταν κερδίζουν χρυσά μετάλλια, με τους ατζέντηδες, τους προπονητές και τις ομοσπονδίες να αποκομίζουν επίσης οφέλη από τις νίκες των αθλητών. Ο Γιουσέιν Μπολτ, ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, κατέλαβε πέρυσι τη 45η θέση στην κατάταξη της ηλεκτρονικής έκδοσης του γνωστού περιοδικού Forbes με τους εκατό αθλητές με τα μεγαλύτερα έσοδα κατ’ έτος. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ κερδίζει 23,2 εκατ. δολάρια τον χρόνο από τα οποία τα 23 εκατ. προέρχονται από χορηγούς.

«Θεωρώ ότι αυτή η συγκάλυψη συμβαίνει στις ΗΠΑ, θεωρώ ότι συμβαίνει στη Ρωσία, θεωρώ ότι είναι σαν την Ανατολική Γερμανία, έτσι έχει το πράγμα. Και ποια είναι η δύναμη που τα οδηγεί όλα αυτά; Είναι το χρήμα», είπε ο Κόντε: «Πρόκειται για τα λεφτά, πρόκειται για διαφθορά».

Πρώην κιθαρίστας, που άλλαξε καριέρα και άνοιξε εργαστήριο, ο Κόντε χρησιμοποίησε τη λαϊκή προσωπικότητά του και την αυτοαποκτηθείσα γνώση του περί την ιδανική διατροφή προκειμένου να κερδίσει πρόσβαση σε μερικά από τα κορυφαία ονόματα του αθλητισμού, όπως η τιμωρημένη σπρίντερ Μάριον Τζόουνς και οι παίκτες του μπέιζμπολ Μπάρι Μποντς και Τζέισον Τζάμπι, παρέχοντάς τους την… τελευταία λέξη στα αναβολικά.

Το 2012 ο Κόντε δήλωσε στο Reuters ότι πίστευε πως η απάτη στον αθλητισμό είναι πολύ εκτεταμένη παρά τους βελτιωμένους ελέγχους, και ότι περισσότεροι από τους μισούς σπρίντερ στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου εκείνη τη χρονιά ήταν πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες σε κάποιο από τα στάδια της προετοιμασίας τους.

Τώρα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό Ρώσων και άλλων αθλητών (Ουκρανών, Μαροκινών, Κενυατών κ.ά.) με «ύποπτες ενδείξεις» στο αίμα τους, εν γνώσει της IAAF.

«Πιστεύω ότι υπάρχει απουσία αληθινού ενδιαφέροντος για να πιαστούν αυτοί οι αθλητές, δεν θέλουν να ξέρουν, γιατί θα κάνει κακό στο άθλημα ως επιχείρηση», είπε ο Κόντε. «Κατά τη γνώμη μου, η Ρωσία είναι όπως ήταν η Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του ’70. Είναι ντόπινγκ με κρατική χορηγία. Γενικά εκτιμώ ότι πιθανώς 80% των αθλητών κορυφαίου επιπέδου, ή και ακόμη παραπάνω, χρησιμοποιούν αναβολικά», τόνισε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή