Νέος παίκτης στην κούρσα για το χρίσμα Δημοκρατικών

Νέος παίκτης στην κούρσα για το χρίσμα Δημοκρατικών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί μακρόν η Χίλαρι Κλίντον έλεγε στο κοινό, στα δελτία ειδήσεων και σε οποιονδήποτε άλλον ήταν πρόθυμος να την ακούσει, ότι εξαρχής πίστευε πως αυτή θα είναι μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ομως η ίδια δεν ανέμενε -τουλάχιστον έως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο- ότι ο ανταγωνισμός θα περιελάμβανε και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν δεν έχει ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει τελικώς το χρίσμα, αλλά οι πληροφορίες ότι ο 72χρονος πρώην γερουσιαστής του Ντελαγουέρ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα, αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις ανάμεσα στους συμβούλους της κ. Κλίντον αναφορικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια πιθανή υποψηφιότητά του για την επερχόμενη κούρσα. Το σενάριο μιας αναμέτρησης Κλίντον – Μπάιντεν προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στο εκλογικό επιτελείο της κ. Κλίντον στο Μπρούκλιν.

Πολλοί από τους πρεσβύτερους συμβούλους της εργάστηκαν για τον κ. Μπάιντεν διακατεχόμενοι γι’ αυτόν με αισθήματα μεγάλης εκτίμησης. Εχουν πενθήσει για την οικογένεια Μπάιντεν όταν ο γιος του, Μπο, πέθανε τον Μάιο, σε ηλικία 46 ετών μετά πολύχρονη, άνιση, μάχη με τον καρκίνο.

Ηδη, πολλοί από τους συμμάχους της Χίλαρι Κλίντον δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τους υπαινιγμούς από υποστηρικτές και συμβούλους του κ. Μπάιντεν πως «είναι ευάλωτη σε μια πρόκληση από τον αντιπρόεδρο».

«Εχει τα περισσότερα χρήματα και κερδίζει κάθε Ρεπουμπλικανό στις περισσότερες δημοσκοπήσεις», σχολίασε με νόημα η Τζένιφερ Παλμιέρι, εκπρόσωπος Τύπου για την προεκλογική της εκστρατεία. «Δεν μπορεί να ζητάς κάτι περισσότερο από αυτό». Η κ. Παλμιέρι τόνισε ότι η κ. Κλίντον έχει ήδη εξασφαλίσει 45 εκατομμύρια δολάρια αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, τον Απρίλιο, ποσά που προέρχονται από ενθουσιώδεις υποστηρικτές της, που θέλουν να «δουν» την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, το επιτελείο της κ. Κλίντον παρουσίασε τις πρώτες τηλεοπτικές διαφημίσεις στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ, τις οποίες ο διευθυντής της εκστρατείας της, Ρόμπι Μουκ, χαρακτήρισε «το φυσικό επόμενο βήμα» καθώς η κ. Κλίντον «δουλεύει για να κερδίσει ψήφο με ψήφο».

Μία σύγκρουση με τον Τζο Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών τον Οκτώβριο μπορεί να «οξύνει» περαιτέρω τις δεξιότητές της, σχολίασε ο Στιβ Ελμεντορφ, βετεράνος Δημοκρατικός αξιωματούχος.

«Είσαι καλύτερος υποψήφιος εάν έχεις ανταγωνισμό», καθώς «ο αντιπρόεδρος θα ήταν ένας αξιόλογος αντίπαλος»…

Στο όλο σκηνικό, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει κρατήσει πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροέδρου του.

Για ένα διάστημα υπήρχε η εκτίμηση πως ο πενθών μετά τον θάνατο του γιου του κ. Μπάιντεν δεν θα εμπλεκόταν σε διεκδίκηση του χρίσματος.

Ωστόσο, τον Ιούνιο η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ο εκλιπών Μπο Μπάιντεν προέτρεψε τον πατέρα του να κατέλθει στον προεκλογικό στίβο. Η πιθανή πλέον υποψηφιότητα Μπάιντεν αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τους αντιπάλους της κ. Κλίντον. Παρά τα πανθομολογούμενα πλεονεκτήματά της μάλλον αδυνατεί να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους με την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τον Τζο Μπάιντεν. «Ψυχρή» τη χαρακτήρισε κορυφαίος Δημοκρατικός αξιωματούχος, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζει την κ. Κλίντον. Το πάθος και ο αυθορμητισμός του κ. Μπάιντεν είναι, πάντως, ένα χαρακτηριστικό που τον έχει κάνει εξόχως αγαπητό στους ψηφοφόρους, αλλά και τον έχει οδηγήσει σε «επιβαρυντικά» γι’ αυτόν σχόλια και γκάφες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT