Η κυβέρνηση έβαλε σε περιπέτειες τις τράπεζες

Η κυβέρνηση έβαλε σε περιπέτειες τις τράπεζες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «νέες, μεγάλες περιπέτειες» έχει εισέλθει το τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας των χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι το 2014 είχε σταθεροποιηθεί, υποστηρίζει ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας (φωτ.). Μάλιστα, εκτιμά ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πλέον 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει «με επιτυχία, το ταχύτερο δυνατό, την αναγκαία, έτσι όπως η ίδια διαμόρφωσε την κατάσταση, νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ευρείας συστημικής αποσταθεροποίησης». Ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της, έφερε το τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους» και προσθέτει ότι οι «κίνδυνοι διογκώθηκαν μετά την πρόσφατη τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς».

Nωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, λόγω έλλειψης ημερομηνιών, πραγματοποιείται φέτος το 10ο οδοιπορικό παρουσιάσεων (road show) των εισηγμένων, στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου Bloomberg στο Λονδίνο. Ηδη οι προσκλήσεις έχουν αποσταλεί από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου σε εισηγμένες, για να παραβρεθούν το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Απ’ ό,τι λένε οι πληροφορίες, ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τις εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς όλοι έχουν έναν λόγο παραπάνω φέτος, μετά τον προβληματικό Ιούλιο, να βρεθούν στη λονδρέζικη πρωτεύουσα, να συνομιλήσουν με τους ξένους επενδυτές και να τους ξεδιπλώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

ΦΠΑ και γαλλικές εξαγωγές

Η υπαγωγή του μοσχαρίσιου κρέατος στον ΦΠΑ 23% –μένει να δούμε εάν τελικά θα αλλάξει– δεν ανησυχεί μόνον τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Αποτελεί, όσο και αν φαίνεται παράξενο, παράγοντα επιδείνωσης της αγροτικής κρίσης στη Γαλλία. Τούτο αναφέρεται σε σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία. Οι αριθμοί δίνουν την εξήγηση: το 2014 οι εξαγωγές βόειου κρέατος της Γαλλίας προς την Ελλάδα ανήλθαν σε αξία σε 192,3 εκατ. ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερης αξίας ήταν οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος (αυτό, βεβαίως, υπάγεται σε ΦΠΑ 13%) φτάνοντας τα 253,5 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα εισήγαγε επίσης από τη Γαλλία γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 28 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός δεν είναι μόνο υψηλή πολιτική

Καλές οι υψηλές πολιτικές για τον τουρισμό, όμως, υπάρχουν και προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης σε καθημερινή βάση, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά ο τομέας. Και πολλές φορές γι’ αυτά, ελλείψει κονδυλίων ή ενδιαφέροντος από τους κρατικούς φορείς, καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά οι ιδιωτικοί φορείς του τουρισμού. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ενώσεις ξενοδόχων και ταξιδιωτικών πρακτόρων Ηρακλείου έχουν συνεισφέρει στην προμήθεια ειδών υγιεινής (χαρτί και καθαριστικά) στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου της Κρήτης.

Τα ράφια στο εξωτερικό δεν θα μας περιμένουν…

«Τα στοιχεία των εξαγωγών, που δεν περιλαμβάνουν ακόμη το διάστημα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, αναδεικνύουν πόσο κρίσιμη είναι πλέον η επιστροφή στην κανονικότητα. Επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα της συμβολής των εξαγωγών και της εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αυτό δήλωσε χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χρ. Σακελλαρίδη (φωτο), με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αύξηση των εξαγωγών κατά 18% τον Ιούνιο του 2015, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014. Το πρόβλημα είναι ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει. Ακόμη και αν αρθούν τις επόμενες ημέρες τα capital controls, κάτι που δεν θα συμβεί, οι επιπτώσεις στις εξαγωγές είναι σημαντικές. Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού δεν μένουν κενά περιμένοντας τα ελληνικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT