ΟΑΕΕ: μειώνονται τα ποσοστά χορήγησης συντάξεων αναπηρίας

ΟΑΕΕ: μειώνονται τα ποσοστά χορήγησης συντάξεων αναπηρίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 40% από 50%, που ίσχυε μέχρι πρότινος, μειώνεται το ποσοστό προϋπάρχουσας αναπηρίας με βάση το οποίο μπορεί ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ να θεωρηθεί ανάπηρος. Διευκρινίσεις για το θέμα παρέχει εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής του Οργανισμού, Τάσος Πετρόπουλος, αναφέροντας ότι, βάσει του πρόσφατου νόμου (4331/2015), ένας ασφαλισμένος μπορεί να θεωρηθεί ανάπηρος, ακόμα και αν η αναπηρία έχει προηγηθεί της ασφάλισής του, αρκεί το ποσοστό της «μεταγενέστερης της ασφάλισης αναπηρίας να φθάνει τουλάχιστον το 40% της κατά περίπτωση αναπηρίας». Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού βελτιώνει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το όριο, αφού έως τώρα ίσχυε το 50%, ενώ από εδώ και στο εξής θα ισχύει το 40%. Το κρίσιμο σημείο είναι η εξέταση συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω αναπηρίας σε νέους ασφαλισμένους. Εκεί θα πρέπει να διαπιστώνονται τα εξής: εάν πρόκειται για περίπτωση βαριάς αναπηρίας, θα απαιτείται ποσοστό επιδείνωσης μεγαλύτερο ή ίσο του 32%. Αντίστοιχα, για αναπηρία έως 67% απαιτείται ποσοστό επιδείνωσης μεγαλύτερο ή ίσο του 27% και για μερική αναπηρία 50%, απαιτείται ποσοστό επιδείνωσης μεγαλύτερο ή ίσο του 20%. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ψυχιατρικά αίτια, για τις οποίες δεν εξετάζεται η προϋπάρχουσα αναπηρία. Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής παραδείγματα προσδιορισμού της αναπηρίας:

α) Εστω συνολικό ποσοστό αναπηρίας 85% (βαθμίδα αναπηρίας 80%) με ποσοστό επιδείνωσης 50%, σε σχέση με την προϋπάρχουσα. Διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό επιδείνωσης είναι μεγαλύτερο του 40% της κατά περίπτωση αναπηρίας (32%), επομένως ο ασφαλισμένος πληροί την προϋπόθεση της αναπηρίας (βαριά αναπηρία).

β) Εστω συνολικό ποσοστό αναπηρίας 70% (βαθμίδα αναπηρίας 67%) με ποσοστό επιδείνωσης 20%, σε σχέση με την προϋπάρχουσα. Διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό επιδείνωσης είναι μικρότερο του 40% της κατά περίπτωση αναπηρίας (27%), επομένως ο ασφαλισμένος δεν πληροί την προϋπόθεση της αναπηρίας για συνταξιοδότηση με 67%.

γ) Ωστόσο, το ποσοστό επιδείνωσης υπερκαλύπτει το 40% της μερικής αναπηρίας (20%), επομένως ο ασφαλισμένος θεωρείται μερικά ανάπηρος και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στη βαθμίδα της μερικής αναπηρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή