Μείωση τιμής, αύξηση ζήτησης για πετρέλαιο

Μείωση τιμής, αύξηση ζήτησης για πετρέλαιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων πέντε ετών αυξάνεται η ζήτηση για το πετρέλαιο σε διεθνές επίπεδο, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην υποχώρηση της τιμής του. Αυτό αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για αύξηση στην κατανάλωση του μαύρου χρυσού. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι μειωμένες τιμές του εμπορεύματος θα αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός ΟΠΕΚ μόνον από το 2016. Κι αυτό θέτει σε αμφισβήτηση τη στρατηγική που ακολουθούν οι χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού για την προάσπιση του μεριδίου τους στην παγκόσμια αγορά. Ειδικότερα, η παγκόσμια ζήτηση το 2015 αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν στην προηγούμενη έκθεση της ΙΕΑ η πρόβλεψη ήταν χαμηλότερη κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η οικονομική ανάπτυξη καθίσταται πιο στέρεη και οι καταναλωτές ανταποκρίνονται στη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Το 2016, ειδικότερα, εάν εξακολουθήσει η δυναμική της ανάπτυξης ως έχει, πιθανόν να υπάρξει αύξηση της ζήτησης πέραν της τάσης των 1,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου, όπως ανέφερε στην έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, οι τιμές του εμπορεύματος υποχώρησαν δραστικά, εξαιτίας της προσφοράς και του ισχυρού δολαρίου. Εως τις αρχές Αυγούστου, οι τιμές αναφοράς είχαν χάσει σχεδόν 25% από τα επίπεδά τους στα τέλη Ιουνίου. Αναφορικά με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αυτή ελαττώθηκε σχεδόν κατά 0,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κυρίως εξαιτίας του ότι οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ παρουσίασαν μικρότερη παραγωγή. Από την πλευρά του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η παραγωγή διατηρήθηκε σταθερή σχεδόν πλησίον των υψηλότερων επιπέδων τριετίας. Ενόσω η μείωση των τιμών πετρελαίου και οι περικοπές δημοσίων δαπανών προκαλούν επιπτώσεις στην αγορά, η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά από το ρεκόρ του 2014 στα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, και μετά το 2016 να περισταλεί κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως. Το Ιράν, τέλος, όπως ανέφερε η ΙΕΑ, θα μπορούσε γρήγορα να αυξήσει την παραγωγή του έως και κατά 730.000 βαρέλια ημερησίως από τα σημερινά επίπεδα (2,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο), μετά την άρση των κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT