Τριχοτομημένος πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ

Τριχοτομημένος πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, που χθες εμφανίστηκε ως πανσπερμία απόψεων και θέσεων εντός και εκτός Κοινοβουλίου, προκάλεσε νέες και πιο έντονες ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πέσει κάτω από το πολιτικό όριο των 120 βουλευτών.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χθες τριχοτομημένος. Δεν ήταν μόνον οι γνωστές διαφωνίες της Αριστερής Πλατφόρμας που εκδηλώθηκαν και στη Διάσκεψη των Προέδρων, ούτε και η κ. Κωνσταντοπούλου που λειτουργούσε ως πολιτικός πόλος, παρεμβαίνοντας συνεχώς πολιτικά και οργανωτικά, ήταν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης να γίνει η συζήτηση χθες το βράδυ, ψηφίζοντας υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης σήμερα. Ο Αλέξης Μητρόπουλος και βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, πέραν αυτής της διαφοροποίησης, ψήφισαν μάλιστα υπέρ της πρότασης της κ. Κωνσταντοπούλου να αποκρουστούν ως αντισυνταγματικές οι τροπολογίες για το ασφαλιστικό στο Δημόσιο, που είχαν κατατεθεί και εκπρόθεσμες.

Η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν έκδηλη, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε καταβάλει έντονες προσπάθειες να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη η εκλογολογία, και είχε χθες και νέες τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες, όπως με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τους οποίους διαβεβαίωσε για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης δήλωσε ότι διαφωνεί με τις τροπολογίες για το συνταξιοδοτικό στο Δημόσιο, ενώ η ροή της συζήτησης στις συναρμόδιες επιτροπές ανέδειξε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης σταθερά τηρούσαν την απόφασή τους υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας, αλλά το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαινόταν εύκολα διαχειρίσιμο. Ετσι, εκ των πραγμάτων αυτή η εικόνα γενικευμένης αταξίας στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε νέα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επέλεξε στη Σύνοδο Κορυφής (στις 12 Ιουλίου) να καταλήξει σε αυτήν τη συμφωνία, και από εκεί και πέρα αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται από ασφυκτικά περιθώρια, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην επιτροπή που συζήτησε το νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι μπορεί να γίνει πολλή συζήτηση για τα πολλά θετικά και αρνητικά αυτής της συμφωνίας. Ομως το διακύβευμα, όπως τόνισε, είναι απλό και σαφές: «Η κυβέρνηση στοχεύει σε μια συμφωνία τριετούς διάρκειας με πλήρη χρηματοδότηση, και πιστεύουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι εξοπλισμένος με την έγκριση αυτή για το αυριανό Eurogroup, οτιδήποτε άλλο κρύβει κινδύνους».

Ο έτερος εισηγητής Γεράσιμος Μπαλαούρας, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία, είπε ότι παρά το γεγονός πως τα μέτρα τα δημοσιονομικά, τα υφεσιακά κ.λπ. είναι πολύ καλύτερα ακόμα και από τις προβλέψεις που είχαν εισηγηθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, έχουν περιθώρια καλυτέρευσης σε αρκετά πράγματα, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την αναδιάρθωση του χρέους τον προσεχή Οκτώβριο. Τέλος, ο κ. Μπαλαούρας τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές πως θα καλυφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό για να ρεύσει χρήμα στην αγορά, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ένα τμήμα των οφειλών του Δημοσίου να εξοφληθεί και γιατί είναι υποχρέωση του κράτους, και για λόγους ρευστότητας στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή