Οι γραμμές άμυνας των μεγάλων εισηγμένων στα capital controls

Οι γραμμές άμυνας των μεγάλων εισηγμένων στα capital controls

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «οικονομία των μετρητών» είναι το νέο περιβάλλον που δημιούργησαν τα capital controls στην Ελλάδα, με τους προμηθευτές να ζητούν πληρωμές αποκλειστικά και μόνο σε μετρητά, αποφεύγοντας κάθε μορφή πίστωσης. Παράλληλα, ακυρώνονται επενδυτικά σχέδια λόγω έλλειψης ρευστότητας, επανεξετάζονται οι προσλήψεις, επανέρχονται οι απολύσεις καθώς μειώνεται η δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Οι πρώτες παρενέργειες από τα capital controls περιγράφονται στις εξαμηνιαίες εκθέσεις των εισηγμένων με αφορμή τα αποτελέσματα για το πρώτο μισό του 2015. Ταυτόχρονα, οι διοικήσεις των εταιριών αποκαλύπτουν πόσο έχουν επηρεασθεί από τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και ποιες αμυντικές κινήσεις έχουν κάνει για να μην επηρεασθούν οι ταμειακές τους ροές.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν παραδέχεται ότι τα capital controls ενδέχεται σε κάποιο βαθμό να επηρεάσουν αρνητικά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, ωστόσο οι κίνδυνοι από την έκθεση του ομίλου είναι περιορισμένοι, γιατί: 1) Διατηρεί σημαντικά αποθέματα μετρητών (220 εκατ. ευρώ στις 30/6/2015) σε καταθέσεις σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδας και 2) πάνω από το το 85% του δανεισμού του προέρχεται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο ΟΤΕ σημειώνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του ότι «δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τις πιθανές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την επίδραση που θα έχουν στις δραστηριότητες του ομίλου». Η διοίκηση του οργανισμού σημειώνει: «Σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αναλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις εγχώριες δραστηριότητες του οργανισμού».

Ο όμιλος Μυτιληναίου δεν επηρεάζεται από τα capital controls, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχονται από το εξωτερικό, οπότε και οι πληρωμές γίνονται από εκεί.

Ο όμιλος Σαράντης τονίζει τα εξής: «Η επίδραση από τις πρόσφατες αναταράξεις της οικονομίας στη λειτουργία του ομίλου δεν έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως. Οι συνθήκες απαιτούν σύνεση και προσεκτικούς χειρισμούς με στόχο την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η διοίκηση του ομίλου έχει αναπτύξει πλάνο προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις, καθώς και να προστατέψει τα περιθώρια κερδοφορίας του ομίλου».

Η κλωστοϋφαντουργία «Ελευθ. Μουζάκης» θα επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες και αγορές σε συνεργασία με οίκους του εξωτερικού. Σύμφωνα με την κ. Ελευθερία Μουζάκη, αντιπρόεδρο της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας, «στόχος μας μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία είναι να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας». Η Nexans Hellas παραθέτει μια σειρά παρενεργειών από τα capital controls, όπως είναι οι ιδιαίτερα χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες που πραγματοποιείται η προμήθεια των πρώτων υλών. Επίσης υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που διαπιστώθηκαν στην τιμολόγηση και είσπραξη των σχετικών εσόδων, με αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των δανείων και άλλων υποχρεώσεων. Οσον αφορά την είσπραξη των απαιτήσεων που έχουν ωριμάσει (π.χ. επιταγές) κι εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις, που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις ταμειακές ροές, τη διενέργεια άλλων πληρωμών κ.λπ.

Η Frigoglass, που πραγματοποιεί το 2,1% των εσόδων στην Ελλάδα, σημειώνει ότι δεν αναμένεται σημαντική αρνητική επίπτωση στις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα υπογραφεί και θα εφαρμοστεί.

Τέλος, η Autohellas υπογραμμίζει ότι κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας επηρεάστηκε αρνητικά από την ανασφάλεια και την αρνητική δημοσιότητα που δημιουργήθηκε, αλλά δείχνει πλέον έντονη τάση αποκατάστασης, χωρίς να έχει υποστεί σοβαρές απώλειες.

Η εταιρεία έχει οργανωθεί κατάλληλα και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή