Σε χαμηλό 6 ετών η ζήτηση για χρυσό

Σε χαμηλό 6 ετών η ζήτηση για χρυσό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας πτώση 12%, εξαιτίας αισθητής μείωσης του ενδιαφέροντος για το μέταλλο από τους καταναλωτές στην Ασία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού, η ζήτηση το τρίμηνο Μαρτίου – Ιουνίου περιορίστηκε στους 914,9 τόνους, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 έφθασε στους 1.038 τόνους. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εξάμηνο, εκτιμάται πως θα αυξηθεί η ζήτηση μετά την πτώση που σημείωσαν οι τιμές του χρυσού τον Ιούλιο. Χθες η τιμή του χρυσού κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στα 1.116 δολάρια η ουγγιά.

Κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε πτώση της ζήτησης ήταν η στροφή των επενδυτών σε εκτεταμένες αγορές μετοχών και οι προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, καθώς ο χρυσός αποτελεί μεν ασφαλές καταφύγιο σε εποχές κρίσης αλλά σε αντίθεση με άλλες επενδύσεις δεν προσφέρει απόδοση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ευρωζώνη, όπου επανήλθε η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 19% στους 46,5 τόνους από τους 39,2 τόνους στους οποίους έφθανε την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Ενας άλλος παράγοντας ήταν, άλλωστε, η μείωση της κατανάλωσης χρυσού για κοσμήματα σε Ινδία και Κίνα, που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης χρυσού.

Η μεγαλύτερη πτώση κατεγράφη στην Ινδία, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες έπληξαν τα εισοδήματα των αγροτικών πληθυσμών. Ετσι οι αγορές κοσμημάτων περιορίστηκαν στους 118 τόνους χρυσού, καταγράφοντας πτώση 23% από τους 152,6 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Η συνολική ζήτηση για χρυσό στη χώρα μειώθηκε κατά 25% στους 154,5 τόνους από τους 204,9 τόνους στους οποίους έφθανε την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Στην Κίνα, άλλωστε, η φούσκα των χρηματιστηρίων προσείλκυσε τους επενδυτές που προτίμησαν τις αγορές μετοχών. Η ζήτηση για κοσμήματα υποχώρησε κατά 5% στους 174,4 τόνους, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους έφθανε στους 184,6 τόνους. Συνολικά η ζήτηση για χρυσό στην Κίνα υποχώρησε κατά 3% στους 216,5 τόνους από τους 224,1 τόνους στους οποίους έφθανε την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT