Ούτε ρακή ούτε κρασί στην Κρήτη!

Ούτε ρακή ούτε κρασί στην Κρήτη!

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΙΑ. Το κρασί… κρασάκι θα πουν φέτος οι Κρητικοί, καθώς οι αυγουστιάτικες καταιγίδες, που έπληξαν απ’ άκρη σε άκρη το νησί, προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή των αμπελώνων.

Ετσι δεν θα παραχθεί ούτε ρακή ούτε σταφίδα φέτος, μιας και οι καταιγίδες ανήμερα της Παναγίας αποτελείωσαν την παραγωγή σταφυλιού λίγο πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Ηταν το τελειωτικό χτύπημα στο προϊόν που είχε ήδη λαβωθεί από προηγούμενες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, και μεγάλο μέρος του είχε καταστραφεί από την ευδεμίδα και τον περονόσπορο. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε ο νομός Ηρακλείου, όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες επιτραπέζιου σταφυλιού και των παραγώγων του.

Σύμφωνα με τους αμπελουργούς, το ποσοστό καταστροφής φτάνει σε κάποιες περιοχές ακόμα και το 95%, και μάλιστα σε μια χρονιά που είχε χαρακτηριστεί ιδανική για εξαγωγές. «Μετά τη ζημιά που έπαθαν δεν υπάρχει πλέον προϊόν προς διάθεση, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα τεράστιο κομμάτι των εξαγωγών», δηλώνουν οι παραγωγοί, οι οποίοι πλέον ζητούν την επίσπευση των ελέγχων για την καταγραφή του μεγέθους της καταστροφής στις καλλιέργειες.

Για τον λόγο αυτόν πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο συνάντηση του προέδρου των αμπελουργών Κρήτης και του λοιπού Διοικητικού Συμβουλίου με τον περιφερειακό διευθυντή της υπηρεσίας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες στήριξης των παραγωγών. Ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δήλωσε ότι «αν σημειώνονταν έπειτα από 15 ημέρες οι έντονες βροχοπτώσεις, θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά όχι τόσο μεγάλο. Κι αυτό γιατί θα είχε ήδη κοπεί το μεγαλύτερο μέρος της εξαγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών και θα ήταν ώριμα όλα τα σταφύλια που ήταν για οινοποίηση». Ομως η χρονική στιγμή των έντονων καιρικών φαινομένων μεγιστοποίησε την καταστροφή, καθώς σταμάτησαν οι εξαγωγές και η παραγωγή στα αμπέλια αρχίζει ήδη να σαπίζει.

Οπως λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, «ακόμη και στα σκεπαστά αμπέλια δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη, καθώς μπορούν να προφυλαχθούν από μικρές βροχές ή υγρασίες της νύχτας, όταν όμως υπάρχουν έντονες καταιγίδες σαν τις προχθεσινές και βρέχεται τόσο πολύ το χώμα, τότε τα πράγματα διαφέρουν».

Πάντως σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια κάποιοι παραγωγοί στην περιοχή Μαλεβιζίου Ηρακλείου άρχισαν το τελευταίο διήμερο να τρυγούν τα ελάχιστα ώριμα σταφύλια. Ομως ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία της σήψης και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι κόποι ολόκληρης της χρονιάς θα πάνε χαμένοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή