Γενικό όριο συνταξιοδότησης τα 60 έτη για τους ενστόλους

Γενικό όριο συνταξιοδότησης τα 60 έτη για τους ενστόλους

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία που κατατέθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμενων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος ορίζει τα 60 έτη ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ή τα 40 χρόνια συμπληρωμένης συντάξιμης υπηρεσίας. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, καθώς η διάταξη που προέβλεπε τη συμπλήρωση του 58ου έτους και παράλληλα τη συμπλήρωση 40 ετών στην υπηρεσία είχε προκαλέσει έντονη αναστάτωση στους κόλπους των ενστόλων.

Αναλυτικά, η αρχική διατύπωση της επίμαχης διάταξης που προκάλεσε ολονύχτια μάχη συνδικαλιστών, καθώς και έντονες αντιδράσεις κυβερνητικών υπουργών (Πανούση – Καμμένου) και βουλευτών της αντιπολίτευσης, όριζε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποχωρούν από την υπηρεσία από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης του νόμου και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας τους και 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Μετά τις παρεμβάσεις, ο νόμος που ψηφίστηκε, τελικά, προβλέπει ότι: α) τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία, όπως ειδικότερα θα ρυθμιστεί νομοθετικά, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους, και β) τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επόμενη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δικαιούνται σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Αν και, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές της Αστυνομίας, στις δύο περιπτώσεις προβλεπόταν ο υπολογισμός της μάχιμης πενταετίας στα συντάξιμα έτη, η υποχρεωτική αποστρατεία μετά το 58ο έτος της ηλικίας ακύρωνε το ευεργετικό αυτό μέτρο, ενώ η νέα διάταξη τη διατηρεί ανέπαφη, οπότε μπορεί να γίνει χρήση, διατηρώντας παaράλληλα στο ακέραιο τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή