Σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς το ΦΕΚ δεν δημοσιεύεται

Σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς το ΦΕΚ δεν δημοσιεύεται

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φίδια έχουν ζώσει» τον νέο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, εξαιτίας του μυστηριώδους κωλύματος που έχει προκύψει με την επαναπρόσληψη 431 διαθέσιμων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΔ. Επικαλούμενος τον νόμο για την επαναπρόσληψή τους, τον οποίο ο ίδιος κατήρτισε από την προηγούμενη θέση του ως αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Γ. Κατρούγκαλος απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά, ζητώντας του την άμεση δημοσίευση στο ΦΕΚ των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων. Οι επίμαχες πράξεις έχουν υπογραφεί προ καιρού από τον τότε υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και αφορούν την επαναπρόσληψη 251 υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ και 180 στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Ωστόσο, δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ στο ΦΕΚ, γεγονός που έχει ως φαίνεται θορυβήσει τον κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος δεν αποκλείεται να οσμίζεται… δάκτυλο τρόικας.

Nέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβε ο Νίκος Ματζάκος. Ο νέος γενικός ήταν στέλεχος στο ΥΠΟΙΚ, στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, και ασχολήθηκε με όλα τα αντικείμενα της Διεύθυνσης, Δημόσια και Ανταλλάξιμα Κτήματα, Απαλλοτριώσεις, Προστασία Αιγιαλών και Παραλιών, Εθνικά Κληροδοτήματα, Στεγάσεις Δημοσίων Υπηρεσιών. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «η εμπειρία του ως υπηρεσιακού στελέχους του υπουργείου για πολλά χρόνια και οι αγώνες του για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, από οργανωμένα συμφέροντα και παθογένειες του Δημοσίου, είναι η καλύτερη εγγύηση».

Ζήτηση για δάνεια

Αύξηση στη ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 για πρώτη φορά από το 2011, ενώ αύξηση της ζήτησης δανείων αναμένεται και τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το Stockwatch, η αύξηση αποδίδεται κυρίως στη μείωση των επιτοκίων που εξήγγειλαν οι τράπεζες. Τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ζώνη του Ευρώ καταγράφηκε αύξηση της καθαρής ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Στην Κύπρο η αύξηση είναι η πρώτη που καταγράφηκε από το πρώτο τρίμηνο του 2011. Οσον αφορά στα νοικοκυριά, η καθαρή ζήτηση στη Ζώνη του Ευρώ, τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, παρουσίασε αύξηση, ενώ στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητη.

Τα κρουαζιερόπλοια «δένουν» στο Ηράκλειο

Δεκαοκτώ επιπλέον προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, πέραν των προγραμματισμένων, θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2015 στο λιμάνι του Ηρακλείου. Οι πρόσθετες προσεγγίσεις θα μεταφέρουν στο κρητικό λιμάνι περί τους 34.290 επιβάτες. Πάντως, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, εκτός των φετινών ενεργειών, προετοιμάζει ήδη το σχέδιο δράσης του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας την περίοδο 2016-17. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχει στην έκθεση Seatrade Europe Cruise and River, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ιδιο νόμισμα, διαφορετικοί φόροι, άλλες τιμές

Eνας Ιρλανδός που κάνει διακοπές στη Σλοβακία πληρώνει την μπίρα του 2,5 φορές λιγότερο απ’ ό,τι στην παμπ της γειτονιάς του. Αν τώρα θελήσει λίγο περισσότερο ήλιο, θα την πιει στην Ελλάδα όπου θα πληρώσει και πάλι δύο φορές λιγότερο απ’ ό,τι στην πατρίδα του. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η μπίρα στοιχίζει λιγότερο σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης απ’ ό,τι σε άλλες, η Le Monde επισημαίνει πως, παρότι πρόκειται για ένα προϊόν που το βρίσκει κανείς εύκολα παντού, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς αυτό που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη μία χώρα στην άλλη είναι η φορολογία στα οινοπνευματώδη και στα τσιγάρα. Στην Ιρλανδία αυτά τα προϊόντα φορολογούνται πολύ, ενώ αντιθέτως στη Λιθουανία, για παράδειγμα, η φορολογία είναι πολύ μικρή έως ανύπαρκτη. Ενα πακέτο τσιγάρα στοιχίζει κατά μέσον όρο 3 ευρώ στο Βίλνιους, ενώ στο Δουβλίνο πάνω από 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή