Εγκρίθηκε το γυναικείο «Βιάγκρα»

Εγκρίθηκε το γυναικείο «Βιάγκρα»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το πρώτο φάρμακο για την ενίσχυση της σεξουαλικής διάθεσης των γυναικών, που χορηγείται κατόπιν συνταγής, ενέκρινε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με τη φαρμακευτική βιομηχανία να φιλοδοξεί να αναπαράγει την παγκόσμια επιτυχία των αντίστοιχων σκευασμάτων για τους άνδρες.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις για επικίνδυνες παρενέργειες του καθημερινού χαπιού, που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με το όνομα «Addyi», σημαίνουν ότι το σκεύασμα δεν αναμένεται να έχει την ίδια εμπορική επιτυχία με το Viagra. Το φάρμακο αυτό, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για την αντιμετώπιση στυτικών δυσλειτουργιών, έχει εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια στους κατασκευαστές του.

Η συσκευασία του Addyi θα εμφανίζει σε πλαίσιο προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πρόκλησης επικίνδυνης υπότασης, ιδιαίτερα εάν το χάπι συνδυασθεί με οινόπνευμα. Τέτοια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων candida και καταναλώσουν αλκοόλ.

«Ασθενείς και ιατροί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους, που παρουσιάζει η χρήση του Addyi, προτού προβούν στη χρήση ή τη συνταγογράφησή του», είπε χθες η δρ Τζάνετ Γούντκοκ, επικεφαλής του Κέντρου Φαρμάκων της FDA.

Σύμφωνα με τους κανόνες της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας, οι ιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν το Addyi μόνο αφότου έχουν συμπληρώσει ηλεκτρονική φόρμα, η οποία θα βεβαιώνει ότι ενημέρωσαν τις ασθενείς για τους κινδύνους του σκευάσματος, ενώ ιατροί και φαρμακοποιοί θα οφείλουν να υπενθυμίζουν στις ασθενείς τους κινδύνους που εγκυμονεί ο συνδυασμός του φαρμάκου με οινόπνευμα.

Οι πολέμιοι του φαρμάκου εκτιμούν ότι η θεραπευτική του αξία δεν είναι τέτοια, που να δικαιολογεί τόσο επικίνδυνες παρενέργειες, που συμπεριλαμβάνουν ναυτία, υπνηλία και ζάλη, επισημαίνοντας ότι η FDA είχε κατά το παρελθόν απορρίψει δις το φάρμακο, εξαιτίας των κινδύνων αυτών.

«Δεν πρόκειται για φάρμακο, που λαμβάνεται μία ώρα πριν από την ερωτική πράξη. Η χρήση του πρέπει να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, προτού διαπιστωθούν οφέλη» λέει η Λενόρ Τίφερ, ψυχολόγος και σεξολόγος, που ηγήθηκε κίνησης τον περασμένο μήνα, ζητώντας από τη FDA να απορρίψει την άδεια κυκλοφορίας του Addyi.

Η ανακοίνωση της FDA τονίζει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να διακόπτουν τη θεραπεία με Addyi, εφόσον δεν διαπιστώσουν κάποια βελτίωση ύστερα από οκτώ εβδομάδες.

Το σκεύασμα της εταιρείας Sprout Pharmaceutical απευθύνεται σε γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα, λόγω έλλειψης λίμπιντο.

Συμβιβασμός

Η απόφαση της FDA αποτελεί απόπειρα συμβιβασμού μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Από τη μία, η κατασκευάστρια εταιρεία Sprout και οι υποστηρικτές της διατείνονται ότι οι γυναίκες έχουν επιτακτική ανάγκη εγκεκριμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων. Από την άλλη, οι επικριτές του σκευάσματος και των φαρμακευτικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι το Addyi έχει επικίνδυνες παρενέργειες, για την αντιμετώπιση αμφισβητήσιμου ιατρικού προβλήματος.

Οι κλινικές δοκιμές του Addyi έδειξαν ότι οι γυναίκες που το ελάμβαναν ανέφεραν τουλάχιστον μία «σεξουαλική ικανοποιητική εμπειρία» τον μήνα, ενώ κατέγραψαν καλύτερο «σκορ» σε σχετικά ερωτηματολόγια, σε σχέση με γυναίκες που δεν έπαιρναν το φάρμακο.

Η κ. Τίφερ, όμως, και άλλοι επικριτές του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι η FDA δέχθηκε πιέσεις, με στόχο την έγκριση του Addyi, μέσω εκστρατείας με φεμινιστικό πρόσχημα, η οποία είχε στην πραγματικότητα χρηματοδοτηθεί από την Sprout και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT