Ο Καντίροφ δεν θα ανακριθεί

Ο Καντίροφ δεν θα ανακριθεί

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ενσταση σχετικά με την άρνηση του δικαστηρίου που ερευνά τον φόνο του αντιπάλου του Κρεμλίνου, Μπορίς Νεμτσόφ, να ανακρίνει τον Τσετσένο ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, υπέβαλε χθες η κόρη του Νεμτσόφ. Για τον φόνο του 55χρονου Νεμτσόφ, τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υποδιοικητής των ειδικών δυνάμεων της τσετσενικής αστυνομίας, Ζαούρ Νταντάγιεφ, χωρίς ωστόσο να έχει κατονομαστεί ως ο ιθύνων νους.

«Υποβάλαμε χθες ένσταση με την οποία διαμαρτυρόμαστε για την άρνηση των ανακριτών να καλέσουν όχι μόνο τον Ραμζάν Καντίροφ, αλλά και άλλους υψηλόβαθμους Τσετσένους αξιωματούχους», σχολίασε σχετικά ο συνήγορος της Ζάνα Νέμτσοβα, Βαντίμ Προχόροφ.

«Είναι καλό να θυμηθούν οι ανακριτές ότι αυτοί που οργάνωσαν και διέταξαν τον φόνο δεν έχουν ταυτοποιηθεί», σημείωσε ο ίδιος ο Προχόροφ. Σύμμαχοι του Νεμτσόφ έχουν κατηγορήσει το Κρεμλίνο για τον φόνο, ενώ ο αντιπολιτευόμενος Τύπος της Μόσχας υποστηρίζει το σενάριο των σχέσεων ανάμεσα στους Τσετσένους συλληφθέντες και στην τσετσενική ηγεσία, η οποία είναι φίλα προσκείμενη στη Μόσχα. Ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε με επαγγελματικό τρόπο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου σε γέφυρα σε κεντρικό σημείο της Μόσχας.

Η πλευρά Νεμτσόφ υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Τσετσένος ηγέτης είχε στο παρελθόν απειλήσει τον Νεμτσόφ. Ο συνήγορος της οικογένειας του δολοφονημένου πολιτικού υποστήριξε ότι οι ανακριτές θα μπορούσαν να καλέσουν τον Καντίροφ ως μάρτυρα, εφόσον ο Τσετσένος ηγέτης γνώριζε τους κύριους υπόπτους. Ο Καντίροφ είχε δηλώσει συγκλονισμένος για τη σύλληψη του Νταντάγιεφ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο γενναίους και άξιους στρατιώτες». Ο Καντίροφ είχε υποθέσει δημοσίως ότι ίσως το κίνητρο της δολοφονίας του Νεμτσόφ ήταν το γεγονός ότι εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους συντάκτες του σατιρικού περιοδικού «Σαρλί Εμπντό» ή ότι έπεσε θύμα μυστικών υπηρεσιών της Δύσης.

«Είναι σαφές ότι αυτοί που συνελήφθησαν για τον φόνο δεν είναι αυτοί που έδωσαν την εντολή», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος της οικογένειας Νεμτσόφ.

Τον Απρίλιο, ο Καντίροφ είχε δηλώσει πρόθυμος να καταθέσει και «περίεργος» για το τι είδους ερωτήσεις θα του έθετε η κόρη του Νεμτσόφ.

Η Ζάνα Νέμτσοβα έχει υποστηρίξει ότι για τον φόνο ευθύνεται η δαιμονοποίηση του πατέρα της και όλων των αντιπάλων του Κρεμλίνου από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας. «Ευθύνη φέρουν, μεταξύ άλλων, τα κρατικά ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια», έγραψε η 31 ετών Νέμτσοβα, η οποία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT