Τύφος εντοπίστηκε στον καταυλισμό Γιαρμούκ

Τύφος εντοπίστηκε στον καταυλισμό Γιαρμούκ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Παράθυρο στην κόλαση του Γιαρμούκ άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί της UNRWA, οι οποίοι κατόρθωσαν να περιθάλψουν περίπου 200 ασθενείς από τον πολιορκημένο προσφυγικό καταυλισμό. Οι γιατροί τόνισαν ότι χρειάζεται άμεση πρόσβαση των υπηρεσιών αρωγής στον καταυλισμό, καθώς μεταξύ των ασθενών εντοπίστηκαν έξι που έπασχαν από τύφο.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Γιαρμούκ στήθηκε το 1957 στα προάστια της Δαμασκού, προκειμένου να στεγάσει Παλαιστινίους που είχαν διωχθεί από τα εδάφη του σημερινού Ισραήλ το 1948. Το 2013, το Γιαρμούκ έπεσε στα χέρια των αντικυβερνητικών ανταρτών, τους οποίους επεχείρησε να εκδιώξει η κυβέρνηση της Δαμασκού, πολιορκώντας τον καταυλισμό. Φέτος τον Απρίλιο, το Γιαρμούκ δέχθηκε επίθεση και από το ISIS, με στόχο να εξουδετερωθεί μια αντίπαλη οργάνωση, η Ακνάφ αλ Μακντίς. Εν συνεχεία, οι τζιχαντιστές του ISIS υποχώρησαν, αφήνοντας ως κυρίαρχους στον καταυλισμό τους τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα.

Οι μάχες γύρω από τον καταυλισμό και στο εσωτερικό του έχουν αφήσει 18.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και 3.500 παιδιά, χωρίς τροφή, καθαρό νερό και φάρμακα.

«Η ανησυχία μας είναι ότι αυτά τα κρούσματα τυφοειδούς πυρετού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, γιατί η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας ενέχει τεράστιο κίνδυνο ασθενειών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της UNRWA, Kρις Γκάνες. Η UNRWA είναι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους απανταχού Παλαιστινίους πρόσφυγες. «Η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα στο εσωτερικό του καταυλισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάνες. Οι γιατροί της UNRWA δεν εισήλθαν στο Γιαρμούκ, αλλά εξέτασαν τους ασθενείς στη γειτονική Γιάλντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT