Πώληση χρυσού εξετάζει η Βενεζουέλα

Πώληση χρυσού εξετάζει η Βενεζουέλα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραστική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ήδη από τα μέσα Ιουνίου 2014 έχει σοβαρές συνέπειες στα κρατικά έσοδα της Βενεζουέλας, όπως και στις οικονομίες όλων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αναγκάζοντάς τες να εξετάσουν την πώληση μέρους των αποθεμάτων τους σε χρυσό.

Το 95% των εσόδων της χώρας προέρχεται από το πετρέλαιο, και δυστυχώς αυτά έχουν συρρικνωθεί ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις. Οπως παρατηρεί σε σχετική αναφορά της η αμερικανική Citigroup, ενδέχεται η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να προχωρήσει σε πωλήσεις χρυσού, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Η τιμή του χρυσού, σημειωτέον, τον Ιούλιο εξασθένησε στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε διάστημα πενταετίας, ενώ παράλληλα το δολάριο ενισχύθηκε λόγω της προσδοκώμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Tράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ίσως στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, οι ενδεχόμενες πωλήσεις ράβδων χρυσού από τις επιμέρους κυβερνήσεις θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις πιέσεις στην τιμή του μετάλλου, παρά το ότι η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει τα αποθέματά της σε χρυσό.

Κατά τη Citigroup, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Βενεζουέλας, έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και να καταλήξει σε χρεοκοπία. Μία άλλη τράπεζα, η βρετανική Barclays δεν θεωρεί πως υπάρχουν πιθανότητες πτώχευσης το τρέχον έτος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πάντως, η Βενεζουέλα διατηρεί σε διαθέσιμα 11,607 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, εκ των οποίων το 68% είναι σε ράβδους. Αναλυτές της RBC Capital Μarkets εκτιμούν πως η Βενεζουέλα πιθανώς να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με κοινωνικές ταραχές. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις σοβαρές ελλείψεις στα είδη πρώτης ανάγκης, εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου. Το 2011 και το 2012, σημειωτέον, ο τότε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες επανέφερε στη Βενεζουέλα τον περισσότερο από τον χρυσό της χώρας, που είχε τοποθετήσει σε υπεράκτιες τράπεζες. Την απόφαση είχε λάβει για να θωρακίσει τη χώρα του από τις ευμετάβλητες διεθνείς αγορές. Εάν ο διάδοχός του πωλήσει χρυσό, ίσως δυσκολευθεί. «Καμία τράπεζα δεν θα δεχθεί ως εγγύηση τον χρυσό που φυλάσσεται στο Καράκας, εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας στη Βενεζουέλα», επισημαίνει, τέλος, ο Εντουιν Γκουτιέρεζ, της Aberdeen Asset Management.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT