Με τον ΦΠΑ 23% πώς βλέπετε το μέλλον του θερινού σας;

Με τον ΦΠΑ 23% πώς βλέπετε το μέλλον του θερινού σας;

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φώτης Γεωργόπουλος

ιδιοκτήτης των κινηματογράφων «Σινέ Πέραν» (θερινός) και «Φοίβος» στο Περιστέρι

Αν η αύξηση του ΦΠΑ είναι αρνητική γενικά, η συγκυρία την κάνει καταστροφική για τον κινηματογράφο. Και δεν αναφέρομαι στα «κλισέ» της κρίσης κ.λπ. Οι θερινοί κινηματογράφοι κατ’ αρχάς, καθώς και οι παραδοσιακές μονές-διπλές χειμερινές αίθουσες, ωθήθηκαν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη επένδυση, την ψηφιοποίηση των μηχανών προβολής, συμπτωματικά τον τελευταίο χρόνο. Ενα κόστος υπέρογκο, αν σκεφθεί κανείς ότι ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και είναι απολύτως απαραίτητο για τη λειτουργία τους. Οι μικροί αιθουσάρχες κάλυψαν όλη αυτή τη δαπάνη μόνοι τους σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες που έχουν έρθει σε συμφωνία με εταιρείες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν συγκινήθηκε στο να βοηθήσει τις λιγοστές αίθουσες της γειτονιάς σε αντίθεση με τα θέατρα, που δικαίως πήγαν στο 6%. Δεν συγκινήθηκε, παρόλο που έχει 35% φόρους στο εισιτήριο. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις τη «λαϊκή διασκέδαση» να μετατρέπεται σε «διασκέδαση πολυτελείας» και μάλιστα σε τέτοια περίοδο. Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει τις μικρές αίθουσες, που αποτελούν κυψέλες πολιτισμού και είναι ανοικτές μόνο χάρη στην αγάπη και στο μεράκι των επιχειρηματιών για το σινεμά της γειτονιάς.

Πέγκυ Ρίγγα

ιδιοκτήτρια των θερινών «Αθηναία», «Βοξ» και «Ριβιέρα» στο κέντρο της Αθήνας

Το μακρύ αυτό καυτό καλοκαίρι, για να δανειστώ τον τίτλο μιας ταινίας που βγήκε σε επανέκδοση φέτος, εκτός από τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εποχική επιχείρηση που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις του καιρού, αλλά και από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές εξελέξεις, έχουμε να αντιπαλέψουμε και μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση του ΦΠΑ της τάξεως των δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Στην αρχή της σεζόν προχωρήσαμε σε μείωση των τιμών των εισιτηρίων ώστε το θερινό σινεμά να γίνει ακόμη πιο προσιτό στον κόσμο. Εχουμε εισιτήρια από 4 ευρώ, ενώ το κόστος λειτουργίας παραμένει πολύ υψηλό για μια αίθουσα που λειτουργεί για τέσσερις μόνο μήνες. Αποφάσισα να μην ανεβάσω ξανά τις τιμές και να απορροφηθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο λεγόμενο δικαίωμα, γιατί βλέπω ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει έστω και το μικρό αυτό αντίτιμο. Ως αιθουσάρχης δεύτερης γενιάς, έχω ζήσει το θερινό σινεμά για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες και το έχω δει να επιβιώνει και σε χαλεπούς καιρούς, οπότε δεν μπορώ παρά να παραμένω αισιόδοξη. Είναι απαραίτητο συστατικό του ελληνικού καλοκαιριού και ως τέτοιο θα το υπερασπιστώ για όσο αντέξω. Δεν μπορώ να προδώσω το δικό μου σινεμά ο παράδεισος. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Θωμάς Μανιάκης

ιδιοκτήτης θερινού κινηματογράφου «Θησείον»

Για μένα προσωπικά, ως ιδιοκτήτη κινηματογράφου, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτός που θέλει να έρθει στον κινηματογράφο, θα έρθει. Δυστυχώς για τον κλάδο μας, υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τον ΦΠΑ και αναφέρομαι στο ποσοστό 50% επί του καθαρού κέρδους ανά εισιτήριο, που εξακολουθεί να πηγαίνει στην εταιρεία διανομής. Και θα εξηγήσω εν συντομία τι εννοώ: οι εταιρείες διανομής μάς υποχρέωσαν να αγοράσουμε νέα μηχανήματα προβολής ψηφιακών ταινιών κόστους 55.000 ευρώ. Εξυπακούεται ότι θα πεθάνω και απόσβεση δεν πρόκειται να κάνω. Πριν από την ψηφιακή εποχή, οι κόπιες στοίχιζαν στον διανομέα από 15.000 μέχρι 42.000 ευρώ και μπορώ να δεχθώ ότι το 50% μπορούσε να δικαιολογηθεί. Αλλά αυτά τα ποσά ανήκουν σε άλλη εποχή. Πριν από λίγες ημέρες παίζαμε το «Pride» και πληροφορήθηκα ότι η κόπια στοίχιζε μόλις 50 ευρώ. Παρόλο, λοιπόν, που το κόστος έχει κατέβει τόσο χαμηλά, οι εταιρείες διανομής επιμένουν να απαιτούν το 50% επί των καθαρών κερδών ανά εισιτήριο. Αυτό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα και θέλω να το γράψετε με κεφαλαία γράμματα. Παρά, λοιπόν, την αύξηση του ΦΠΑ, εμείς στον κινηματογράφο μας είπαμε ότι δεν θα αυξήσουμε τις τιμές μας. Αν και το θέλουν ορισμένοι, δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Και ευτυχώς η σεζόν πηγαίνει πολύ καλά. Δεν μας επηρέασε η κατάσταση τον Ιούλιο, περισσότερο μας τα χάλασε ο καιρός με τις βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο. Είναι εντυπωσιακό πόσοι ξένοι έρχονται στις προβολές μας ύστερα από τα σχετικά ρεπορτάζ του CNN και του BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT