Το ISIS βάλλει κατά της Αιγύπτου

Το ISIS βάλλει κατά της Αιγύπτου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε χθες το πρωί συνοικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ αστυνομικών και 20 πολιτών, στο κτίριο της κρατικής ασφάλειας. Την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια ανέλαβε χθες το «Ισλαμικό Κράτος».

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια, που η πρόσοψη του κτιρίου κατέρρευσε μερικώς, ενώ έσπασαν τα τζάμια στα γύρω κτίσματα αλλά και σε κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη ακτίνα στη συνοικία Σούμπρα ελ Χέιμα. Η περιοχή πλημμύρισε εξαιτίας της θραύσης αγωγών ύδρευσης από την έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε όλη την πρωτεύουσα.

Για αντίποινα

Σύμφωνα με ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης από το «Ισλαμικό Κράτος», η βομβιστική ενέργεια πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για την εκτέλεση έξι καταδικασθέντων σε θάνατο μελών της, τον Μάιο. «Στρατιώτες του Χαλιφάτου στόχευσαν το κτίριο των αποστατών με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο», ανέφερε η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο.

«Βρισκόμασταν στο εσωτερικό του κτιρίου, βάφοντας το ιατρείο του τέταρτου ορόφου, όταν νιώσαμε το ωστικό κύμα, πριν ακόμη ακούσουμε τον ήχο της έκρηξης. Τα τζάμια έσπασαν όλα. Επρόκειτο για επαγγελματική ενέργεια», λέει ο πλαστικός χειρουργός Γκανουάντ Μαχμούντ, το ιατρείο του οποίου βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της κρατικής ασφάλειας της χώρας. Η Αίγυπτος έχει υποστεί κύμα επιθέσεων μετά την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμετ Μόρσι από στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον σημερινό πρόεδρο, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι προηγούμενες μεγάλες επιθέσεις είχαν αποδοθεί στο παράρτημα του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο δραστηριοποιείται στη Χερσόνησο του Σινά.

Η πρόσβαση στην περιοχή της έκρηξης ήταν χθες απαγορευμένη, με δεκάδες ένστολους αστυνομικούς, αλλά και πολλούς συναδέλφους τους με πολιτικά, να εμποδίζουν τη διέλευση πολιτών και δημοσιογράφων προς το κτίριο της ασφάλειας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση του στρατηγού Σίσι ψήφισε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε δρακόντειος, καθώς προβλέπει αυστηρότατες ποινές ακόμη και για όσους μεταδίδουν ειδήσεις τρομοκρατικών πράξεων ή αναμεταδίδουν προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν ειδήσεις σχετικές με την τρομοκρατία, οι οποίες διαψεύδουν επίσημες ανακοινώσεις των κρατικών οργάνων, μπορούν να καταδικαστούν σε χρηματικά πρόστιμα. Το προσχέδιο του αντιτρομοκρατικού νόμου είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο μήνα, μετά τη βομβιστική επίθεση σε εύπορη συνοικία του Καΐρου, η οποία κόστισε τη ζωή στον γενικό εισαγγελέα της χώρας, Χισάμ Μπαρακάτ.

Την ημέρα της υπογραφής του προσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο, ισλαμιστές τρομοκράτες εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση, με στόχο την κατάληψη κωμόπολης στα βόρεια της Χερσονήσου του Σινά, με επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας εναντίον των δυνάμεων του στρατού.

Οι μάχες, οι οποίες διήρκεσαν πολλές ώρες, σηματοδότησαν τη χρήση νέων μεθόδων από το ισλαμικό αντάρτικο, που επιλέγει να επιτεθεί κατά μέτωπο στον στρατό, χωρίς να περιορίζεται σε βομβιστικές ενέργειες, όπως η χθεσινή στο Κάιρο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι ισλαμιστές αποφεύγουν να πλήξουν αδιάκριτα πολίτες, στοχεύοντας κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή