Αναταράξεις σε μετοχές, νομίσματα, πετρέλαιο

Αναταράξεις σε μετοχές, νομίσματα, πετρέλαιο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντονισμένη υποχώρηση των αγορών σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη, με παράλληλη πτώση του πετρελαίου και άνοδο τιμών των κρατικών ομολόγων Γερμανίας και ΗΠΑ αλλά και του χρυσού, προδίδει εντεινόμενη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία.

Υπό την επήρεια της ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία που εκδηλώνουν στελέχη της Fed στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου αλλά και μετά την είδηση ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, η Wall Street κινείτο χθες πτωτικά για τρίτη συναπτή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να χάνει από το πρωί 135,9 μονάδες. Μολονότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσανατολίζεται σε αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα για τον Σεπτέμβριο, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της προδίδουν τις επιφυλάξεις των στελεχών της για τη στασιμότητα του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα αλλά και για «το ενδεχόμενο μετάδοσης της επιβράδυνσης από την Κίνα καθώς και για την ενίσχυση του δολαρίου που απειλεί την αμερικανική οικονομία».

Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη η ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις αντανακλάται στη στροφή των επενδυτών στα bunds, τα δεκαετή ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου, των οποίων οι αποδόσεις υποχώρησαν και πάλι χθες έξι μονάδες βάσης, καταγράφοντας χαμηλά εβδομάδας στο 0,57%, ενώ είχε προηγηθεί ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση στις αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αντιθέτως, κινούνταν ανοδικά όταν έγιναν γνωστές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο να διολισθήσει η Ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό συγκαταλέγεται στους παράγοντες που εξώθησαν χθες το πετρέλαιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εξήμισι ετών, με το αργό στις ΗΠΑ να εγγίζει τα 40 δολάρια το βαρέλια και το Brent να κινείται σταθερά κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι.

Η κατακρήμνιση του μαύρου χρυσού καθώς και άλλων εμπορευμάτων, όπως των βασικών βιομηχανικών μετάλλων, αντανακλά παράλληλα την ανησυχία για τη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, που επί χρόνια έδινε ώθηση στην ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών εισάγοντας μεγάλο όγκο πρώτων υλών. Η υποτίμηση του γουάν, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα, έχει ήδη προκαλέσει αλυσίδα υποτιμήσεων σε γειτονικές ασιατικές χώρες και αναδυόμενες οικονομίες, από τη Νότια Αφρική μέχρι την Τουρκία. Τελευταίος ηχηρός κραδασμός κατεγράφη χθες στο Καζακστάν με την πτώση του νομίσματός του, του τένγκε, κατά 20%, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας ότι θα αφήσει το νόμισμα να κυμανθεί ελεύθερα. Την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι υποχωρούσαν κατά περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου, ενώ το ραντ Νοτίου Αφρικής βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.

Μεγάλες εκροές

Οι τελευταίες εκτιμήσεις φέρουν τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές να έχουν φτάσει στο 1 τρισ. δολάριο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, η κρίση των οικονομιών τους εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύουν το 52% του παγκόσμιου ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης. Μιλώντας στους Financial Times, ο Ντέιβιντ Λιούμπιν του Ομίλου Citi υπογράμμισε πως έχουν πληγεί οι τρεις μοχλοί που κινούσαν την ανάπτυξη παγκοσμίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: εξαγωγές, δημόσιες δαπάνες και ιδιωτικές δαπάνες. Οι εξαγωγές μειώνονται γιατί μειώνεται η ζήτηση, οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται επειδή οι χώρες φοβούνται τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας και οι ιδιωτικές δαπάνες το ίδιο επειδή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν χορηγούν πιστώσεις αποφεύγοντας τη διακινδύνευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή