Εικαστικός αναστοχασμός στη νεοελληνική ταυτότητα

Εικαστικός αναστοχασμός στη νεοελληνική ταυτότητα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μόλυβος της Λέσβου, φέτος, κατάφερε να αναδειχθεί, πέρα από τη φυσική του ομορφιά, σε ένα από τα κέντρα των τεχνών στη θερινή Ελλάδα. Παράλληλα με το πρώτο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ, υπό τον τίτλο «Μεταμορφώσεις», διοργανώνεται μια πρωτότυπη, όσο και στοχαστική, εικαστική έκθεση με άγνωστα έργα φοιτητών –και μετέπειτα σημαντικών εικαστικών– της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ), της περιόδου 1958-1959: Α. Φασιανός, Σ. Σόρογκας, Μ. Καραβέλα, Δ. Κοκκινίδης, Γ. Βαλαβανίδης. Η έκθεση αυτή έχει τίτλο «Αγνωστος καλλιτέχνης» και περιλαμβάνει αντίγραφα έργων της λαϊκής παράδοσης (μεταξύ άλλων και του Θεόφιλου) όπως τα φιλοτέχνησαν οι τότε φοιτητές.

Αλλά η έκθεση δεν σταματά εδώ. Τα κομμάτια αυτά πλαισιώνονται από έργα σύγχρονών μας εικαστικών, σε μια προσπάθεια αναστοχασμού τους επί του αναστοχασμού των φοιτητών της ΑΣΚΤ προ 50 ετών. Οπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης και εικαστικός Χριστίνα Σγουρομύτη, «η έκθεση “Αγνωστος καλλιτέχνης” εφορμά από τη λαϊκή παράδοση της Λέσβου, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, χάρη στην πρωτοπορία του καλλιτεχνικού ύφους που διακρίνει τα εν λόγω έργα. Παράλληλα, συνδυάζεται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, αφού αναμένεται να "συγκατοικήσει" καλλιτεχνικά με μια περιορισμένη –αλλά συμπαγή– έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων, τα οποία αναστοχάζονται κριτικά πάνω σε όψεις της νεοελληνικής ταυτότητας και της παράδοσης».

Οι σύγχρονοι εικαστικοί που λαμβάνουν μέρος είναι οι Π. Χαραλάμπους, Ν. Χαραλαμπίδης, Δ. Φουτρής, Αλ. Λάιος και Μάρω Φασουλή (Under Construction Group), Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Andreas Sell, Γ. Θεοδωρόπουλος, Χριστίνα Σγουρομύτη, Γ. Σκαλτσάς και Γ. Βαρελάς και Εμ. Μπιτσάκης. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι μια σύμπραξη της ΑΣΚΤ και του πολιτιστικού οργανισμού «Στέγη Σ. Τρύφων», τοπόσημο του λιμανιού του Μολύβου, όπου και θα φιλοξενηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή