Σέντρα με ανοικτές «πληγές»

Σέντρα με ανοικτές «πληγές»

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων, με εκκρεμότητες και με ανοιχτές υποθέσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις αρχίζει το δέκατο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Μόλις την περασμένη Τρίτη ξεκαθάρισε ότι η Κέρκυρα θα είναι η τέταρτη ομάδα που θα υποβιβαστεί για λόγους νομιμότητας και όχι αγωνιστικούς. Τη θέση της στο νέο πρωτάθλημα σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο Δ.Σ. του συνεταιρισμού θα πάρει ο Λεβαδειακός.

Το νέο πρωτάθλημα αρχίζει με την εκκρεμότητα της στελέχωσης όλων των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων με τακτικούς δικαστές δυνάμει του νέου αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη στο κοινοβούλιο. Η συμπεριφορά της ΕΠΟ που έσπευσε να ορίσει συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους αντί τακτικών δικαστών στο Διαιτητικό Δικαστήριο που αποτελεί τον τρίτο και τελευταίο βαθμό στο δικαιικό σύστημα του ποδοσφαίρου, όχι μόνο δε συμβαδίζει με το πνεύμα του νόμου, αλλά και πλήττει την αξιοπιστία της «ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης» που μαζί με τη διαιτησία αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες διασφάλισης της ομαλότητας.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε, παραμονές της έναρξης του πρωταθλήματος, την πρώτη ένταση της σεζόν ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και την ΕΠΟ, μέρος της οποίας έγιναν οι πέντε ομάδες που αγωνίζονται στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA και προειδοποιήθηκαν από τον κ. Κοντονή ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου θα υπάρξουν κυρώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την παρουσία τους σε αυτές. Σε εκκρεμότητα είναι επίσης και η στελέχωση με τακτικούς δικαστές του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Σούπερ Λίγκας.

Η άλλη προϋπόθεση του νόμου προκειμένου ν’ αρχίσει το πρωτάθλημα απρόσκοπτα και χωρίς κυρώσεις ήταν η τοποθέτηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τουρνικέ και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (κάμερες) σε όλα τα γήπεδα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Σε αντίθετη περίπτωση για λόγους ασφαλείας ο νόμος προβλέπει ότι οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς την παρουσία θεατών. Η Σούπερ Λίγκα ζήτησε και πήρε από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό παράταση.

Ανοιχτές σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης είναι δύο υποθέσεις με κατηγορούμενους μεταξύ άλλων προέδρους ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Η πρώτη είναι η υπόθεση των «στημένων αγώνων» της περιόδου 2008-2011 που με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οδηγείται στο ακροατήριο. Κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος μεταξύ των 93 φυσικών προσώπων είναι δύο πρόεδροι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που κατέχουν πόστα στο Δ.Σ. του συνεταιρισμού καθώς και ο μεγαλομέτοχος της μιας εκ των δύο ΠΑΕ.

Στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» που αφορά παραβιάσεις του νόμου σε σχέση με την ποδοσφαιρική δραστηριότητα κατά την περίοδο 2012-2014, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρεις προέδρους ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, ενώ στους δύο εξ αυτών έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Σε εκκρεμότητα είναι και οι προτεινόμενες στην ΕΠΟ ποινές για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν το 2016. Στο τραπέζι του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας έπεσε η επαναφορά της ποινής του υποβιβασμού αντί του περιορισμού των μεταγραφών που ισχύει τα τελευταία χρόνια και που στο φετινό πρωτάθλημα θα υποστούν οι ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικός και Πανιώνιος.

Στο πρωτάθλημα που αρχίζει δεν υπάρχει, επίσης, κεντρικός χορηγός αφού διεκόπη η συνεργασία με τον ΟΠΑΠ.

Στο ίδιο έργο θεατές ή αλλαγή αγωνιστικού σκηνικού;

Μία από τα ίδια ή μήπως επιτέλους κάτι διαφορετικό; Χρόνια τώρα, κλασικό το ερώτημα λίγο πριν από τη σέντρα κάθε νέου πρωταθλήματος, με την απάντηση να έχει τον ίδιο μονότονο χαρακτήρα. Παρά τις ελπίδες που γεννά κάθε τι καινούργιο, η Σούπερ Λίγκα ταλανίζεται μονίμως από τις ίδιες παθογένειες και στο τέλος κάθε περιόδου, το αποτέλεσμα είναι μηδέν εις το πηλίκον. Χρόνια τώρα, η αναξιοπιστία, η καχυποψία, η μη ισονομία, η οικονομική ασφυξία, η βία, διώχνουν τον κόσμο από τις εξέδρες, μειώνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού και το γενικότερο ενδιαφέρον. Και στον ορίζοντα, δεν υπάρχει τίποτα που να δίνει ελπίδες για κάτι διαφορετικό…

Η Σούπερ Λίγκα ξεκινά σήμερα με 16 ομάδες στην αφετηρία της, δύο λιγότερες απ’ όσες ξεκίνησαν πέρυσι και ίσες με όσες έφτασαν στον τερματισμό. Συνέβη κι αυτό το πρωτοφανές: δύο επαγγελματικές ομάδες (Νίκη Βόλου, ΟΦΗ) βάρεσαν «κανόνι» και αποχώρησαν μεσούσης της περιόδου. Συνέβη πέρυσι, διόλου απίθανο να συμβεί κάτι ανάλογο και εφέτος.

Στους πιο ψηλούς ορόφους του πρωταθλήματος, το κλειδί του ρετιρέ είναι ξανά στην τσέπη του Ολυμπιακού. Ξεκινά πάλι ως φαβορί όχι μόνο επειδή έχει την… τεχνογνωσία για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά και επειδή, ελέω Τσάμπιονς Λιγκ, έχει πολύ βαθύτερη τσέπη απ’ όλους. Τα περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν, του δίνουν μεγάλη άνεση κινήσεων και ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές του.

Ως δεύτερος τα δύο τελευταία χρόνια και με όπλο του την ομοιογένεια, ο Παναθηναϊκός προβάλλει ως ο βασικός ανταγωνιστής του Ολυμπιακού. Εχοντας κάνει αρκετές κινήσεις για να ενισχύσει ποιοτικά και ποσοτικά το ρόστερ του, μπορεί να ανεβεί επίπεδο και να διεκδικήσει με καλύτερες πιθανότητες τον τίτλο, αρκεί οι νεοαποκτηθέντες να προσφέρουν πολλά περισσότερα από τα ελάχιστα που έχουν προσφέρει ώς τώρα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του.

Ο ανανεωμένος ΠΑΟΚ είναι ένα στοίχημα. Εχει πολλές αλλαγές στο ρόστερ του και θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα, έχει όμως τη δυναμική να παίξει σημαντικό ρόλο στην κούρσα του τίτλου. Στοίχημα είναι και η ΑΕΚ. Επιστρέφει στη Σούπερ Λίγκα μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας στις μικρότερες κατηγορίες, δείχνει στα τελευταία φιλικά ικανή να κοιτάξει πιο ψηλά, αλλά έχει να καλύψει μεγάλη απόσταση για να μείνει σταθερά στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος, ίσως και η Σκόντα Ξάνθη, είναι ομάδες ικανές να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ολες οι υπόλοιπες, βράζουν στο ίδιο ζουμί και ο βασικός τους στόχος τους θα είναι η αποφυγή του υποβιβασμού. Ανάμεσά τους είναι και ο ιστορικός Ηρακλής. Επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια μετά από πολλά χρόνια απουσίας και με την παρουσία του, δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στη Σούπερ Λίγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT