Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις με αιχμές Αλεξιάδη κατά της ΓΓΔΕ

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις με αιχμές Αλεξιάδη κατά της ΓΓΔΕ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τα προβλήματα που παρουσίασε το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας άφησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα «εμφάνισε σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας την Τετάρτη 19 Αυγούστου και την Πέμπτη 20 Αυγούστου, τα οποία προβληματίζουν έντονα και ως προς τη χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση του υπουργείου μια μέρα πριν (για τις φορολογικές δηλώσεις) αλλά και ως προς τη δυνατότητά του να ολοκληρώσει αξιόπιστα και εμπρόθεσμα την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων το επόμενο διάστημα. «Με δεδομένο το σεβασμό και τη συμπαράσταση στα στελέχη που αγωνίζονται πέρα από ωράριο και πενθήμερο για τη μηχανογραφική στήριξη του υπουργείου, είμαι αναγκασμένος να διερευνήσω, αν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ήταν τεχνικά ή άλλης φύσης. Στην κατεύθυνση αυτή έχω ζητήσει από χθες σχετικές εισηγήσεις από τη ΓΓΔΕ και τη ΓΓΠΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχαν διαβεβαιώσει τον κ. Αλεξιάδη ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούσε να δεχθεί ημερησίως και χωρίς κανένα πρόβλημα περί τις 200.000 δηλώσεις. Φυσικά το σύστημα δεν άντεξε, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι προβληματισμένη σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα για τον τρόπο που διενεργούνται οι έλεγχοι σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μόλις στις 25 Ιουλίου υπογράφηκαν εντολές προκειμένου να ξεκινήσουν διευρυμένοι έλεγχοι στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει επίσης ότι: «Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων και των λογιστών με ρεαλισμό και φυσικά με κοινωνική ευαισθησία. Προσπαθούμε να κινηθούμε στα περιορισμένα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια της περιόδου. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διαχρονικά η φορολογική πολιτική και η αναντιστοιχία της, με τη συνταγματική επιταγή για φορολογική Δικαιοσύνη. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου (από τις 20.7.15) προσπάθησα με κάθε δυνατότητα που υπήρχε, να ανταποκριθώ στα συγκεκριμένα προβλήματα του υπουργείου, με ασφυκτικά πλαίσια χρόνου, μηχανισμών και αρμοδιοτήτων».

Σημειώνεται ότι:

1. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα έχει παραταθεί μέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

2. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει παραταθεί μέχρι και την Κυριακή 30 Αυγούστου. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή