Υψηλή φορολογία στα ακριβά ακίνητα του Λονδίνου

Υψηλή φορολογία στα ακριβά ακίνητα του Λονδίνου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι υπερπολυτελείς και πανάκριβες γειτονιές του Λονδίνου, όπως η Μπελγκρέιβια και το Νάιτσμπριτζ, έχουν γίνει δυσπρόσιτες ακόμη και για τους πιο πλούσιους επενδυτές της αγοράς ακινήτων. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν έχει επιβάλει αυξημένο φόρο πωλήσεων, αρχής γενομένης από το επίπεδο των 937.000 στερλινών (1,322 εκατ. ευρώ), ο οποίος φθάνει στο 12% του κόστους των πιο ακριβών κατοικιών. Το 12% ισχύει από το 1,5 εκατ. λίρες (2,1 εκατ. ευρώ) και πάνω. Στις κατοικίες κάτω των 937.000 λιρών προβλέπονται φορολογικές διευκολύνσεις. Η κτηματομεσίτρια Καμίλα Ντελ επισημαίνει πως οι πελάτες της δαπανούν σχεδόν 2 εκατ. στερλίνες (2,9 εκατ. ευρώ) λιγότερα σε κάθε συναλλαγή τους το τρέχον έτος και ενδιαφέρονται περισσότερο για φθηνότερες περιοχές, όπως το Χάκνεϊ και το Σόρντιτς. Και αυτό συμβαίνει επειδή ένας επενδυτής, ο οποίος αγοράζει κατοικία 5 εκατ. λιρών (7,1 εκατ. ευρώ) πληρώνει σχεδόν 364.000 στερλίνες (518.240 ευρώ) σε φόρο και είναι ακριβώς ο ίδιος με το εάν αγόραζε 10 διαφορετικά διαμερίσματα 500.000 λιρών έκαστο (710.000 ευρώ).

Η υπουργική απόφαση έχει πραγματικά δημιουργήσει πιέσεις στην αγορά πολυτελών κατοικιών, επισημαίνει η κ. Ντελ, συνεργαζόμενο στέλεχος του κτηματομεσιτικού οίκου Black Βrick Property Solutions. Τονίζει ότι «οι επενδυτές διαθέτουν τα ίδια ποσά με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά τα επιμερίζουν μεταξύ ορισμένων ακινήτων κάτω του 1 εκατ. λιρών (1,45 εκατ. ευρώ)». Το πρώτο επτάμηνο του 2015, ο Black Brick Property Solutions παρείχε τις υπηρεσίες του σε πελάτες, οι οποίοι διεκπεραίωσαν 25 αγορές επαύλεων με μέση τιμή της τάξεως του 1,5 εκατ. στερλινών (2,1 εκατ. ευρώ) εν συγκρίσει με τις 12 αγορές του 2014, που αφορούσαν κατοικίες με μέση τιμή 3,54 εκατ. στερλινών (5,04 εκατ. ευρώ) εκάστη. Οι πωλήσεις κατοικιών 2 εκατ. στερλινών και άνω στο Λονδίνο ελαττώθηκαν το β΄ τρίμηνο τρέχοντος έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αγοράς ακινήτων Lonres.

Η απόφαση του Τζορτζ Οσμπορν επηρεάζει και τις αγορές των 2 εκατ. στερλινών, αλλά φυσικά και τις χαμηλότερες. Οι επενδυτές αποκτούν ακίνητα με αξία χαμηλότερη του ορίου αυτού, που έθεσε για τη φορολόγηση ο υπουργός, σε περιοχές λιγότερο ακριβές και ως αποτέλεσμα παρατηρείται εκεί άνοδος των τιμών. Οπότε οι ιδιοκτήτες τους, όπως επισημαίνει, τέλος, η Καμίλα Ντελ, «οι οποίοι ευλόγως θα έπρεπε να ωφελούνται από τις προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές στο δικό τους τμήμα της αγοράς ακινήτων, τώρα σχεδόν τιμωρούνται».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT