Προτεραιότητα της Μόσχας η χορήγηση ρευστότητας σε εταιρείες και βιομηχανίες

Προτεραιότητα της Μόσχας η χορήγηση ρευστότητας σε εταιρείες και βιομηχανίες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ρωσίας σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα δαπανά δισεκατομμύρια ρούβλια για να στηρίξει τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα έχει θέσει κατά μέρος 100 δισ. ρούβλια για να στηρίξει τη χρηματοδότηση έργων στη βιομηχανία και τη γεωργία. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της στάσης της στην Ουκρανία, έχουν δυσκολέψει πολύ τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες. Εξίσου δύσκολα και οι επιχειρήσεις βρίσκουν κεφάλαια.

«Θα πρέπει πολύ γρήγορα να γεμίσουμε την οικονομία με μακροπρόθεσμο και φθηνό χρήμα», παρατηρεί ο Αντρέι Μαργκολίν, οικονομολόγος και αντιπρόεδρος κρατικής ακαδημίας. Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να διαθέσει έως και το 60% από κρατικό επενδυτικό ταμείο με κεφάλαια 75 δισ. δολαρίων, ώστε να στηρίξει εταιρείες και συγκεκριμένα στη βαριά βιομηχανία και στις υποδομές. Επιπλέον, πιέζει την κ. τράπεζα να επεκτείνει το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η κεντρική τράπεζα έχει διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια ρούβλια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας από το 2014 και μετά, και έχει συνδράμει τον πετρελαϊκό όμιλο Rosneft να συγκεντρώσει κεφάλαια και να αποπληρώσει το χρέος του των 26 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα.

Η Μόσχα έχει περιορίσει τις εισαγωγές δυτικών προϊόντων υπό τη μορφή αντιποίνων για τις κυρώσεις, ενώ η εξασθένηση του ρουβλίου αύξησε τις τιμές των εισαγομένων. Αυτό πιθανώς σε μία άλλη περίπτωση να είχε δημιουργήσει ευκαιρίες για τις ρωσικές επιχειρήσεις, τονώνοντας την εγχώρια ζήτηση για τα ρωσικά προϊόντα. Τα υψηλά επιτόκια, όμως, σε συνδυασμό με τη μη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά. Η γεωργικών δραστηριοτήτων ΕkoNiva, λόγου χάριν, θα έπρεπε να καταβάλει τουλάχιστον 16% επιτόκιο σε τραπεζικό δάνειο, εν συγκρίσει με το 11,5% σε δάνειο της κεντρικής τράπεζας, αναφέρει η γερμανική μητρική εταιρεία.

Ενόσω η Τράπεζα της Ρωσίας διοχετεύει βραχυπρόθεσμο δανεισμό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τη σειρά τους έχουν οδηγία να θέτουν τουλάχιστον το ήμισυ εξ αυτού του δανεισμού σε έργα που επιθυμεί το Κρεμλίνο. Καταρτίστηκε κατάλογος με σχεδόν 200 επιχειρήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται συστημικά σημαντικές και θα λάβουν κατά προτεραιότητα οικονομική αρωγή: οι ενεργειακοί κολοσσοί της Rosneft και της Gazprom, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εταιρεία λιπασμάτων κ.λπ. Η Ρωσία διατηρεί 358 δισ. δολάρια σε χρυσό και συναλλαγματικά διαθέσιμα, οπότε φαίνεται εύκολο να στηρίξει τις εταιρείες της.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες και τράπεζες τυγχάνουν κακοδιαχείρισης και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν. Το Κρεμλίνο με τη γενναιοδωρία του απλώς θα ενισχύσει τον έλεγχό του επί της οικονομίας. Το 2012 η οικονομία της χώρας έδειξε τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης, δηλαδή αρκετό καιρό πριν από το 2014 και τις κυρώσεις. Τέλος, υπάρχει πιθανότητα τα 358 δισ. δολάρια γρήγορα να εξανεμιστούν, ειδικά εάν συνεκτιμηθεί πως έχουν μειωθεί 30% από το ρεκόρ του 2014 και πως η τιμή του πετρελαίου έχει ήδη υποχωρήσει δραστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT