«Συναγερμός» στη Δανία για τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες

«Συναγερμός» στη Δανία για τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκονται οι εποπτικές αρχές της Δανίας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει χαλαρώσει επικίνδυνα τα κριτήρια πιστοληπτικής ικανότητας που εφαρμόζει για την έγκριση ή μη στεγαστικών δανείων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι νέες χορηγήσεις δανείων τροφοδοτούν μια αγορά κατοικίας που ήδη έχει εμφανίσει χαρακτηριστικά υπερθέρμανσης.

Οι τιμές πώλησης των κατοικιών, ιδίως σε πόλεις όπως η Κοπεγχάγη και το Ααρχους και δη εκείνες των διαμερισμάτων, έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να εκφράζεται η ανησυχία μήπως τα δάνεια που δίνονται είναι αξίας μεγαλύτερης από την πραγματική αγοραστική δύναμη των δανειοληπτών. Αλλωστε, είναι νωπή η μνήμη από το «σπάσιμο» της προηγούμενης φούσκας στην αγορά κατοικίας της σκανδιναβικής χώρας, μόλις το 2008.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, τα νοικοκυριά της Δανίας, που είναι από τα πλέον υπερχρεωμένα στην Ευρώπη (με βάση το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημά τους), άρχισαν να εκδηλώνουν την προτίμησή τους προς δάνεια σταθερού επιτοκίου, σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος κυρίαρχη τάση, της επιλογής δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Πάντως, ο «πειρασμός» είναι μεγάλος, καθώς το μέσο επιτόκιο ενός νέου στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο υποχώρησε μόλις σε 2% πριν από λίγους μήνες, για να βρεθεί σήμερα σε 3,15%, ποσοστό που παραμένει αισθητά χαμηλότερο της περιόδου πριν από την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT