Χρονιά των επαγγελματικών ακινήτων το 2015

Χρονιά των επαγγελματικών ακινήτων το 2015

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις υψηλότερες συνολικές αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να καταγράψει κατά το 2015 η ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων DTZ, φέτος τα εν λόγω ακίνητα αναμένεται να καταγράψουν ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 17,5%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών και των ενοικίων. Ωστόσο, σύμφωνα με την DTZ, η εξέλιξη αυτή θα είναι έκτακτη, καθώς το 2016 η μέση ετήσια απόδοση των ακινήτων θα υποχωρήσει στο 8% και θα κινείται σε 6,6% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, η επένδυση σε ακίνητα παραμένει ελκυστική από άποψη τιμών, σε σχέση με άλλες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι υψηλή. Η DTZ εκτιμά ότι ο κλάδος των βιομηχανικών ακινήτων/αποθηκών θα είναι ο πιο δυναμικός, καθώς προβλέπονται ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 8,2%. Ακολουθούν τα εμπορικά κέντρα/καταστήματα, που θα εμφανίσουν αποδόσεις ύψους 6,4% ετησίως και την ταχύτερη αύξηση των τιμών των ενοικίων. Τέλος, τα γραφεία προβλέπεται να καταγράψουν ετήσιες αποδόσεις 6% κατά τα προσεχή πέντε χρόνια. Οι δε αξίες των ακινήτων αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,7% έως το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, σημαντική θα είναι και η άνοδος των ενοικίων των ακινήτων στην Ευρώπη, καθώς προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4% φέτος και κατά 3% το 2016, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών σε μια σειρά χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT