Το ελαιόλαδο στηρίζει την Τυνησία

Το ελαιόλαδο στηρίζει την Τυνησία

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αρωγή στην οικονομία της Τυνησίας προσφέρει η μεγάλη και απροσδόκητη αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου, δεδομένου ότι η χώρα πλήττεται από αβεβαιότητα, πολιτική αστάθεια και τρομοκρατικές επιθέσεις. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με το γεγονός ότι η ετήσια παραγωγή των δύο μεγαλύτερων εξαγωγέων της Μεσογείου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, είναι φτωχή, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Ειδικότερα, στην Τυνησία οι εξαγωγές ελαιολάδου, οι οποίες φθάνουν στο 10% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, ενδεχομένως να επταπλασιαστούν στους 250.000 τόνους στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η συγκομιδή του καρπού, αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times. Το σύνολο της παραγωγής αυτής αποτιμάται στα 800 εκατ. δολάρια (690 εκατ. ευρώ).

Η μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία και στην Ιταλία ώθησε ανοδικά την τιμή του ελαιολάδου, εξέλιξη ιδιαίτερα ευνοϊκή και για τους Ελληνες παραγωγούς. Συγκεκριμένα, στις αρχές Αυγούστου στη διεθνή αγορά η τιμή του λαδιού ανερχόταν στα 4.500 δολάρια (3.900 ευρώ) ο τόνος, σε σύγκριση με τα 3.200 δολάρια (2.800 ευρώ) ο τόνος πριν από έναν χρόνο. Στην Τυνησία καλλιεργούνται 80 εκατομμύρια ελιές στο ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή