Εκδήλωση μνήμης και αγάπης για τον αείμνηστο Κωστή Σοφιανό στη Μητρόπολη Υδρας

Εκδήλωση μνήμης και αγάπης για τον αείμνηστο Κωστή Σοφιανό στη Μητρόπολη Υδρας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόγειος αύρα, σαν βάλσαμο ύστερα από μια ζεστή μέρα, δρόσιζε τη φιλόξενη αυλή της Ιεράς Μητρόπολης Υδρας, το βραδάκι της περασμένης Παρασκευής. Πάνω από 250 άτομα πλημμύρισαν τον χώρο για να παρευρεθούν σε μιαν ιδιαιτέρως ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης, αγάπης και προσφοράς: επρόκειτο για την 6η φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνει από το 2010 η οικογένεια του αείμνηστου Κωστή Σοφιανού, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ιστορικού ξενοδοχείου «Λητώ», με όλα τα έσοδα να διατίθενται υπέρ του Κουλούρειου Νοσοκομείου «Παναγία Φανερωμένη», το οποίο, αν και δεν ενισχύεται οικονομικά από την πολιτεία, λειτουργεί υποδειγματικά. Φέτος, η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των «Θεομητορικών 2015», μια συμπόρευση που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Το ηχηρό «παρών» έδωσε ολόκληρη η τοπική κοινωνία, ο μητροπολίτης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ –που είναι και ο πρόεδρος του νοσοκομείου–, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Υδραίος ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, ο τέως δήμαρχος του νησιού Αγγελος Κοτρώνης και ο διάδοχός του, ο 37χρονος Γιώργος Κουκουδάκης. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε στενή φιλία με τον Κωστή Σοφιανό, συναπόφοιτο από τη Σχολή Αναβρύτων και παιδικό του φίλο. Ολοι τους είχαν έναν ζεστό λόγο για τον τελευταίο που, αν και καταγόταν από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας, επισκέφθηκε για παρθενική φορά την Υδρα το 1961 με τη γυναίκα του και το 1965 έφτιαξε επισήμως το πρώτο ξενοδοχείο στο νησί. Εως τότε, η έννοια της φιλοξενίας περιοριζόταν σε ορισμένες κατοικίες που είχαν αλλάξει χρήση. Η έλευση του «Λητώ», που εορτάζει εφέτος τα 50 χρόνια ζωής, έθεσε από πολύ νωρίς υψηλά τον πήχη και το 2015 πήρε τη διάκριση των πέντε αστέρων.

Δεινός βιολιστής, ο εκλιπών λάτρευε την κλασική μουσική. Αυτός ήταν και ο λόγος που η σύζυγός του Τζένη, δικηγόρος που έχει χρηματίσει και δραστήρια πρόεδρος των ξενοδόχων της Υδρας, και ο μεγαλύτερος γιος του Νίκος, νυν γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ, και ο μικρότερος γιος Αλέξανδρος, που καταπιάνεται με το ξενοδοχείο, απεφάσισαν να θεσμοθετήσουν μια μουσική εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη του. Για το εφετινό πρόγραμμα επελέγησαν οι «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι και το «Oblivion» του Αστορ Πιατσόλα, με σολίστ τον αρχιμουσικό Γιάννη Γεωργιάδη, ο οποίος διηύθυνε μια ενδεκαμελή ορχήστρα. Το πιο συγκινητικό στοιχείο της βραδιάς είναι ότι συμμετείχαν σε αυτήν οι δύο γιοι του Κωστή Σοφιανού, που μυήθηκαν νωρίς σε αυτό το ρεπερτόριο. Ο πρεσβύτερος έχει δίπλωμα στο βιολοντσέλο από το Ελληνικό Ωδείο και ο νεότερος στο βιολί. Με προσήλωση και μεράκι έκαναν πολύμηνες εντατικές πρόβες, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να σταθούν δίπλα στους επαγγελματίες μουσικούς.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή