Τέσσερις συμφωνίες ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο

Τέσσερις συμφωνίες ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρετίζουν την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών από τις κυβερνήσεις του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, ως αποφασιστικό βήμα ομαλοποίησης των προβληματικών τους σχέσεων.

Επειτα από έντονες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Κοσοβάρος ομόλογός του Ισα Μουσταφά συνυπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες με αντικείμενο την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ, στον σερβικό θύλακα της Μιτρόβιτσας και την ένωση των σερβικών δήμων και κοινοτήτων.

«Κερδίσαμε περισσότερα από ό,τι προσδοκούσαμε», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, γνωστοποιώντας ότι πρόκειται να επισκεφθεί τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υποστηρίξει, ενώπιον των ομοεθνών του, τις συμφωνίες των Βρυξελλών. «Φέρνουμε καλές συμφωνίες, οι οποίες όχι μόνον εγγυώνται την ασφάλεια (των Σερβοκοσοβάρων) αλλά και διατηρούν τις θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, η έκβαση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες εγγυάται προχωρημένη αυτονομία των ομοεθνών του στο Κόσοβο. «Συγκροτούμε την ένωση σερβικών δήμων και κοινοτήτων απόψε. Θα έχει αυξημένες εξουσίες, πρόεδρο, αντιπρόεδρο, συμβούλιο, σημαία, θυρεό (…). Θα χρηματοδοτείται από τη Σερβία, και κατέστη σαφές ότι η Σερβία έχει αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο Βούτσιτς, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την ένωση των σερβικών δήμων ως κράτος εν κράτει στο εσωτερικό του Κοσόβου. Η σερβική κοινότητα αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 10% του πληθυσμού του Κοσόβου. Ενα μέρος της είναι συγκεντρωμένο στον σερβικό θύλακα, στο βόρειο τμήμα της περιοχής, ενώ το υπόλοιπο είναι διασκορπισμένο σε διάφορα σημεία της επικράτειας.

Γεγονός παραμένει ότι οι συμφωνίες των Βρυξελλών ισοδυναμούν με ντε φάκτο αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Βελιγράδι, ένα βήμα στο οποίο αρνούνταν, μέχρι τώρα, να προχωρήσουν οι σερβικές κυβερνήσεις. «Θεωρούμε ότι αυτές οι συμφωνίες συνιστούν μεγάλη επιτυχία για την πλευρά μας, μια επιτυχία που θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε την κυριαρχία μας σε όλη την επικράτεια», δήλωσε ο Ισα Μουσταφά. «Η Σερβία υπέγραψε έγγραφα όπου η χώρα μας αναφέρεται ως Δημοκρατία του Κοσόβου. Είναι μια μορφή αναγνώρισης», σχολίασε από την πλευρά του ο Κοσοβάρος υπ. Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.

Ενα άλλο βήμα ντε φάκτο αναγνώρισης, από την πλευρά της Σερβίας, ήταν η συμφωνία περί τηλεπικοινωνιών, που προβλέπει ότι το Κόσοβο θα έχει στο εξής τον δικό του εθνικό τηλεφωνικό κωδικό.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας αποτελούσε όρο, από πλευράς Βρυξελλών, για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας. Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία μεσολάβησε προσωπικά στις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών, δήλωσε ότι οι επιτευχθείσες συμφωνίες συνιστούν «ορόσημο στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων», μεταξύ των δύο πλευρών. Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών εγκωμιάζει, σε ανακοίνωσή του, και τις δύο κυβερνήσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι «φέρνει πιο κοντά τα δύο μέρη στην ευρωπαϊκή προοπτική τους».

Μετά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, το 2008, το Κόσοβο αναγνωρίστηκε από 100 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένων 23 κρατών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Ρωσία και Σερβία συγκαταλέγονται στις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει μέχρι στιγμής την ανεξαρτησία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT