Υφεση προ των πυλών για ελβετική οικονομία

Υφεση προ των πυλών για ελβετική οικονομία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την ύφεση της ελβετικής οικονομίας μπορεί να βρεθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων για την ανάπτυξη, αυτήν την Παρασκευή.

Το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί κατά 11% σε σχέση με ένα επτάμηνο πριν, οπότε η κεντρική τράπεζα κατήργησε το πλαφόν που είχε θέσει προ διετίας για να συγκρατήσει το εγχώριο νόμισμα ως προς το ευρώ.

Ανησυχητικά συμπτώματα της ελβετικής οικονομίας είναι η υποχώρηση των εξαγωγών, η στασιμότητα στη μεταποιητική δραστηριότητα και η πτώση των τιμών στην εγχώρια οικονομία. Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% το β΄ τρίμηνο του έτους, έπειτα από τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2%, που καταγράφηκε το α΄ τρίμηνο του έτους. Εκτιμούν, όμως, ότι η ύφεση αυτή θα είναι βραχυπρόθεσμη, λόγω της αποκατάστασης των ισορροπιών στην Ευρώπη, που περιορίζουν την αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου.

Προβλέπεται, μάλιστα, πως ύστερα από μια συρρίκνωση του ΑΕΠ το α΄ εξάμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να αναρριχηθεί στο 0,1% το γ΄ τρίμηνο και στο 0,2% το δ΄ τρίμηνο. Από τα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισαν να υποχωρούν οι φόβοι μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το ελβετικό φράγκο έχει διολισθήσει κατά 3% ως προς το ευρώ. Βέβαια, οι εξελίξεις για την ελβετική και την παγκόσμια οικονομία εξαρτώνται από την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως οι ελβετικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,6% το α΄ εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, οι εξαγωγές στην Ευρωζώνη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 44% του συνόλου, μειώθηκαν 8% την ίδια περίοδο, ενώ οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών στην Κίνα παρουσίασαν πτώση 40% τον Ιούλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή