ΙΚΑ: δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν πλήρωσαν τη δόση της ρύθμισης

ΙΚΑ: δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν πλήρωσαν τη δόση της ρύθμισης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου δίνει η διοίκηση του ΙΚΑ στους οφειλέτες του ιδρύματος αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων οι οφειλές είναι άνω των 5.000 ευρώ και έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να διορθώσουν τα όποια λάθη έκαναν κατά τη διαδικασία της πληρωμής των δόσεων μέσω web banking, ώστε να μη χάσουν τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός περιπτώσεων απώλειας των ρυθμίσεων που οφείλεται σε εσφαλμένες καταβολές οφειλετών, οι οποίοι λόγω των capital controls επέλεξαν την καταβολή δόσεων ρύθμισης μέσω web banking.

Η διοίκηση του ιδρύματος, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν καθώς και τη μη εξοικείωση της πλειονότητας των οφειλετών με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, παρέχει τη δυνατότητα στους εν λόγω οφειλέτες να διατηρήσουν τη ρύθμιση που απώλεσαν υπό την προϋπόθεση να καταβάλουν ορθά τα απαιτητά ποσά μέχρι 30/09/2015. Μάλιστα, για λόγους ίσης μεταχείρισης των οφειλετών, η ανωτέρω δυνατότητα παρέχεται και στους οφειλέτες που από οποιαδήποτε αιτία δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις απαιτητές δόσεις ρύθμισης.

Επισημαίνεται ότι μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας δεν θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε διόρθωση.

Για τον λόγο αυτό διευκρινίζεται ότι:

Η Ταυτότητα Οφειλέτη αποτελεί έναν μοναδικό, εικοσαψήφιο, σταθερό κωδικό που αποδίδεται κεντρικά σε κάθε Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη (ΑΜΟ) του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και χρησιμοποιείται για τη διενέργεια συναλλαγών ΚΕΑΟ (καταβολές καθυστερούμενων οφειλών) μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω της ταυτότητας οφειλέτη δεν αφορούν μόνο τις δόσεις της ρύθμισης που διατηρεί ο οφειλέτης, αλλά και κάθε άλλη οφειλή που μπορεί να προκύψει μετά τη ρύθμιση. Επομένως αν προκύψει οφειλή μετά τη ρύθμιση και καταβληθεί μόνο το ποσό της δόσης, αυτό δεν θα επαρκεί για την κάλυψή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή