5 δισ. τον χρόνο κοστίζουν τα… μετρητά

5 δισ. τον χρόνο κοστίζουν τα… μετρητά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή των capital controls έπληξε το σύνολο της οικονομίας και αυτό θα αποτυπωθεί στον ρυθμό ανάπτυξης και στα στοιχεία της απασχόλησης.

Το κλείσιμο της συμφωνίας αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα. Ωστόσο, οι εκλογές βάζουν «στον πάγο» μια σειρά από αποφάσεις που θα βελτίωναν τη ρευστότητα, όπως η επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ για μείωση του ELA και δανεισμό των τραπεζών απευθείας από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, μια σημαντικά θετική εξέλιξη ήταν η εξάπλωση του λεγόμενου πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γεγονός που έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, περιορισμός φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, μείωση κόστους διαχείρισης μετρητών.

Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, η χρήση του πλαστικού χρήματος αυξήθηκε κατακόρυφα. Εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες κατά τον μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως. Ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενος αλλά και στους νέους πελάτες καρτών. Πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking (με πάνω από 150.000 νέους χρήστες τον Ιούλιο).

Παρ’ όλα αυτά, η χρήση καρτών και τραπεζικών συναλλαγών παραμένει μικρή, αφού το 92%-93% των συναλλαγών επιμένει να γίνεται με μετρητά, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 6% και σε ορισμένες άλλες χώρες στο 20% (σκανδιναβικές) ή 40% (Βρετανία).

Το πόσο μπορεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή η χρήση του πλαστικού χρήματος φαίνεται από το εξής στοιχείο: σήμερα κυκλοφορεί χρήμα (εκτός τραπεζών) περίπου 50 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ομως, η καταναλωτική δαπάνη (ετήσια) είναι γύρω στα 80 δισ. Η διαφορά των 30 δισ. δεν εξηγείται από τα υπόλοιπα των καταθέσεων (μεταβολή) σε ένα έτος. Και το ποσό αυτό πλησιάζει αρκετά σε εκείνο που έχουν υπολογίσει οι διεθνείς οργανισμοί για την παραοικονομία: 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό το οποίο, αν περιοριστεί έστω κατά 5 δισ., τα έσοδα από φόρους θα αυξηθούν κατά 1 δισ., δηλαδή ποσό διπλάσιο από τους φόρους που πληρώνουν σήμερα οι αγρότες. Σε ό,τι αφορά το κόστος για την οικονομία, τα μετρητά κοστίζουν ακριβά: διαχείριση, διακίνηση, έλεγχοι, εμφακέλωση, μέτρηση κ.λπ. Εχει υπολογιστεί ότι το κόστος των μετρητών για την οικονομία ανέρχεται σε 2%-2,5% του ΑΕΠ ή 4-5 δισ. ευρώ για την περίπτωση της Ελλάδας. Ή τα μισά μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή