Κατηγορούν για μίζες τον Καταλανό πρόεδρο

Κατηγορούν για μίζες τον Καταλανό πρόεδρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παραδοσιακό «πρόβλημα του 3%» έβγαλαν οι ισπανικές αρχές σαν άσο από το μανίκι εναντίον των Καταλανών αυτονομιστών, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές, στις οποίες ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, έχει δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Ξημερώματα, πριν από την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κοινού ψηφοδελτίου συντηρητικών και αριστερών αυτονομιστών, πολυάριθμοι αστυνομικοί εισήλθαν στα γραφεία του κόμματος του Μας, αλλά και του ιδρύματος που σχετίζεται με αυτό, αναζητώντας στοιχεία για τις μίζες 3% που φέρεται να ελάμβανε το κόμμα από τους αναδόχους δημοσίων έργων.

Οι έρευνες αφορούν την κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας Σουμαρόκα, η οποία βρίσκεται «κοντά» στο κόμμα. Εχει περάσει μία δεκαετία από τότε που ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας, Πασκάλ Μαραγκάλ, κατηγορούσε δημοσίως το κόμμα του Μας ότι «έχει ένα πρόβλημα με το 3%». Οι δικαστικές έρευνες εκπέμπουν μήνυμα αποφασιστικότητας από την πλευρά των αρχών της Μαδρίτης για καταπολέμηση της διαφθοράς, αναδεικνύοντας παράλληλα τις αντιθέσεις στον αυτονομιστικό συνασπισμό, καθώς η ρεπουμπλικανική αριστερά υποχρεώθηκε να ζητήσει μηδενική ανοχή στη διαφθορά των συμμάχων της.

Κόπασε ο ενθουσιασμός

Προκηρύσσοντας τις πρόωρες τοπικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, ο Μας ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που το κοινό αυτονομιστικό ψηφοδέλτιο κατακτήσει την πλειοψηφία, θα δρομολογήσει διαδικασίες απόσχισης της Καταλωνίας εντός 18 μηνών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ενθουσιασμός με την ιδέα της απόσχισης έχει κοπάσει, αλλά τα ευρήματά τους δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά για τους τοπικούς υποψηφίους του λαϊκού κόμματος του πρωθυπουργού Ραχόι, ο οποίος υποχρεώθηκε την τελευταία στιγμή να αλλάξει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, με την ελπίδα ότι θα βελτιώσει τα ποσοστά του.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, τα αυτονομιστικά κόμματα έχασαν τη δημαρχία της Βαρκελώνης από την υποψήφια του Ρodemos, Αντα Κολάου, ενώ οι δημοσκοπήσεις εν όψει της 27ης Σεπτεμβρίου δίνουν υψηλά ποσοστά στο Ciudadanos, το κόμμα του Καταλανού δικηγόρου Αλμπέρ Ριβέρα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι τα σύνορα της Ισπανίας είναι δεδομένα και ότι η απόσχιση δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί με τοπικό δημοψήφισμα. Ο,τι και αν συμβεί την 27η Σεπτεμβρίου, ο Ραχόι θα το αποδώσει στις ιδιαιτερότητες της Καταλωνίας και θα εξακολουθήσει να ηγείται της εκστρατείας του κόμματός του για τις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT