Κρίσιμη συνεδρίαση για το συνταξιοδοτικό

Κρίσιμη συνεδρίαση για το συνταξιοδοτικό

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν σήμερα τα χαρτιά τους τα μέλη της επιτροπής για το ασφαλιστικό, που συνεδριάζει παρά τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

Βασική μνημονιακή δέσμευση, που δεν επιδέχεται ισοδύναμα, είναι η μείωση της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018, ήτοι κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Βάσει αυτής, τα μέλη της 12μελούς επιτροπής αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις που, μεταξύ άλλων, οδηγούν στη μείωση των συντάξεων και θα ισχύσουν για τους ήδη συνταξιούχους. Μια τέτοια πρόταση είναι η επί τω χείρω τροποποίηση του νόμου 3863 του 2010, ώστε οι συντάξεις για όλους να χορηγούνται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Η πρόταση αυτή έρχεται να συνδεθεί με την πρόβλεψη που υπάρχει στο τρίτο μνημόνιο και αποτελεί πάγια θέση των πιστωτών για ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές.

Μεταξύ των προτάσεων, δεν αποκλείεται να περιληφθεί και αυτή για εισαγωγή μιας «παραφορολογικής επιβάρυνσης υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης» είτε στην κατανάλωση (για παράδειγμα, στη βενζίνη, στο αλκοόλ, στα τσιγάρα ή σε άλλα προϊόντα) είτε στο εισόδημα. Πρόκειται για έναν τρόπο εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος, κυρίως σε περιόδους υψηλής ανεργίας, που συνδέεται με το σχέδιο το οποίο είχε στο συρτάρι της η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν επίσης προτάσεις για κίνητρα προς την επαγγελματική ασφάλιση, η οποία, εφόσον περάσει η θέση του πρώην υπουργού Γ. Κατρούγκαλου για ενσωμάτωση της επικουρικής ασφάλισης στην κύρια, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο νέο σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή