Επιμένει ο χαμηλός πληθωρισμός

Επιμένει ο χαμηλός πληθωρισμός

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, υπενθυμίζοντας πως η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη στα 19 κράτη-μέλη. Με τον ετήσιο δείκτη του πληθωρισμού να είναι σταθερός στο 0,2% τον Αύγουστο από τον Ιούνιο, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εν όψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας αυτήν την Πέμπτη. Μπορεί ο κ. Ντράγκι να ήταν απών στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ στις 27 με 29 Αυγούστου αλλά οι στρατηγικές προθέσεις της ευρωτράπεζας για την αναχαίτιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στα πάνελ των οικονομολόγων και των τραπεζιτών.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όπως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, απέχει πολύ από τον στόχο του 2% και κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Κεντρικό ερώτημα για την ΕΚΤ είναι εάν και πότε θα αποφασίσει να επεκτείνει το υφιστάμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο υπόσχεται ρευστότητα της τάξεως των 1,1 τρισ. γιεν στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Στόχος του προγράμματος αυτού, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή η ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο παρά τις αντιρρήσεις εκ μέρους ορισμένων κρατών-μελών, είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία μέσω δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθεί αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 2% όπως επιτάσσει το καταστατικό της ευρωτράπεζας.

Η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και το κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκληθεί από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δυσχεραίνει την αποστολή της ΕΚΤ για την ενίσχυση των τιμών. Θεωρείται δεδομένη η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να επανέρχεται η ομαλότητα στις οικονομίες της Ευρωζώνης μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας. Γι’ αυτόν τον λόγο διαμορφώνονται προσδοκίες για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις υφιστάμενες μηνιαίες αγορές τίτλων -επί το πλείστον κρατικών ομολόγων- της τάξεως των 60 δισ. ευρώ. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις επί του θέματος στη συνεδρίαση αυτής της Πέμπτης διότι ο πληθωρισμός είναι σταθερός στο 0,2% εδώ και ένα τρίμηνο παρά τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου. Ενδεχομένως να δοθεί μια γεύση από τις μελλοντικές στρατηγικές προθέσεις της ΕΚΤ.

Για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ είναι κατά 25% χαμηλότερη συγκριτικά με τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ έχει διολισθήσει κατά 7% μόνον κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Οπότε μεγάλο μέρος της υποχώρησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αποδίδεται στη μεγάλη πτώση του κόστους ενέργειας. Εάν αφαιρεθούν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων από τον δείκτη του πληθωρισμού, τότε η άνοδος των τιμών καταναλωτή ανέρχονται στο 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Ο γενικός πληθωρισμός, όμως, παραμένει στο 0,2% από τον Ιούνιο και κυμαίνεται κάτω του 1% από τις αρχές του 2014, δηλαδή ένα εξάμηνο πριν από την πτώση των τιμών ενέργειας. Από το θέρετρο του Τζάκσον Χολ στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, ο Ινδός κεντρικός τραπεζίτης και πρώην οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ραγκουράμ Ρατζάμ, προειδοποίησε πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν λίγο έως πολύ εξαντλήσει τα εφόδιά τους για την τόνωση της ανάπτυξης και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Πράγματι, το βασικό επιτόκιο στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου κυμαίνεται κοντά στο μηδέν. Ο κ. Ρατζάν έκρουσε, τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης των νομισμάτων σε κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή