Επαίνους άκουσε ο Μαριάνο Ραχόι από τη Μέρκελ

Επαίνους άκουσε ο Μαριάνο Ραχόι από τη Μέρκελ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Διπλό διπλωματικό θρίαμβο» χαρακτήρισε η ισπανική εφημερίδα El Pais το ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, στο Βερολίνο, κατά το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στο πρόσωπο του Ισπανού πρωθυπουργού, λίγους μήνες πριν από τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές και λίγες εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές της Καταλωνίας.

Η Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε ένθερμα τις θέσεις της ισπανικής κυβέρνησης στο καταλανικό ζήτημα, προειδοποιώντας τους Καταλανούς ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν απόσχιση επαρχιών και οφείλουν να τηρηθούν. «Δεύτερον, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαίνεσαν τις μεταρρυθμίσεις που νομοθέτησε η απερχόμενη Βουλή», σημειώνει η El Pais, αναφέροντας ότι η Αγκελα Μέρκελ είπε πως «στη Γερμανία πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από την Ισπανία». 

Στη συνάντηση, ο Μαριάνο Ραχόι εμφανίστηκε διατεθειμένος να ξανασυζητήσει το ζήτημα των προσφύγων που υποδέχεται η Ισπανία και οι οποίοι είναι οι μισοί (2.739) από όσους ζητά από τη Μαδρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Με αντάλλαγμα να δεχθεί η Ισπανία περισσότερους πρόσφυγες από όσους προτίθετο –υπόθεση ζωτικής σημασίας για τη Μέρκελ– ο Ραχόι απέσπασε σημαντική υποστήριξη λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές», σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.

Ο Ραχόι δέχθηκε την αρχή της «δίκαιης κατανομής» των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά ζήτησε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το ΑΕΠ και ο πληθυσμός της κάθε χώρας, αλλά και άλλες παράμετροι, όπως το ποσοστό ανεργίας.

Η έμμεση αναφορά στο τεράστιο ισπανικό ποσοστό ανεργίας, το δεύτερο υψηλότερο της Ε.Ε. μετά το ελληνικό, σκίασε ελαφρώς το ισπανικό success story, το οποίο θέλησε να διαφημίσει η ισπανογερμανική σύνοδος, με τη συμμετοχή των διευθυντών των κορυφαίων ισπανικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή