Αμεση εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από 19 Αυγούστου για τον ΦΠΑ στην ιδ. εκπαίδευση

Αμεση εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από 19 Αυγούστου για τον ΦΠΑ στην ιδ. εκπαίδευση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά θα εφαρμοστεί, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ (από 19/8), ο ΦΠΑ με συντελεστή 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Αν και τις προηγούμενες μέρες διαφαινόταν ότι η εφαρμογή του νόμου θα «πάγωνε» για διάστημα» δύο μηνών και μέχρι τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ωστόσο το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας αποφασίσθηκε να μην εκδοθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να τεθούν άμεσα σε ισχύ οι διατάξεις της νομοθεσίας. Υπό αυτές τις συνθήκες καλούνται όλα τα ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδεία κ.λπ., να προχωρήσουν στη μεταβολή των φορολογικών τους στοιχείων και να ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με τον νόμο 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι 8 Σεπτεμβρίου χωρίς πρόστιμο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κ. Σαββαΐδου θα πρέπει να εκδώσει αναλυτική εγκύκλιο ώστε να γίνει σαφές ποια ιδιωτικά σχολεία υπάγονται στο νέο καθεστώς και ποια απαλλάσσονται. Η προηγούμενη εγκύκλιος (είχε εκδοθεί στις 20/8), αντί να λύσει προβλήματα, δημιούργησε νέα, αναστατώνοντας ξανά τις διοικήσεις των ιδιωτικών σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι πριν από τις εκλογές δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο θέμα του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης βρίσκεται σε επαφές με την τρόικα και ιδιαίτερα με την Κομισιόν. Ωστόσο σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων με ισοδύναμα μέτρα.

Στο μεταξύ, χθες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου. Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν χθες ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρέμβαση στην Κομισιόν για το θέμα του ΦΠΑ έκανε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το αν η επιβολή του ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και εάν δύναται η ελληνική κυβερνηση σε συννενόηση με τους πιστωτές να αντικαταστήσει το μέτρο με μέτρο ισοδύναμης απόδοσης από το σκέλος των δαπανών, δεδομένου ότι η δημοσιονομική συνεισφορά του εν λόγω μέτρου ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, σε 168 εκατ. Επίσης ο συντονιστής Οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, με επιστολή του στον κ. Χουλιαράκη, εισηγείται ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα μπορούν να εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ από τη συνέχιση της προσπάθειας περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του κράτους, καθώς και των κρατικών επιχορηγήσεων για λειτουργικά έξοδα άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT