Αναβάθμιση Λευκωσίας λόγω αερίου στην Αίγυπτο

Αναβάθμιση Λευκωσίας λόγω αερίου στην Αίγυπτο

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα η Κύπρος αποκτά αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία επισήμανε ο κ. Ν. Αναστασιάδης με χθεσινές δηλώσεις του. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Αίγυπτο, ο κ. Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πρόσθετο ενδιαφέρον για την ανακάλυψη του κοιτάσματος, επισημαίνοντας ότι «τα δικά μας τεμάχια 10, 11 και 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χλμ., άρα αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές, μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα, δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα». Επίσης ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε και τη γεωπολιτική παράμετρο, δηλώνοντας ότι τα μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο ενδιαφέρουν την Ε.Ε. ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία.

Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι αν η Τουρκία επιδιώξει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προκειμένου να έχει τις προμήθειες τις οποίες έχει ανάγκη, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα. Διαφορετικά, πρόσθεσε, ο όποιος αγωγός είτε το θέλουν είτε όχι θα πρέπει να διέρχεται είτε διά της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της. Σημειώνεται ότι η Τουρκία επιχείρησε να υπονομεύσει τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά χωρίς επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT