Να μη διακοπεί η ροή χρημάτων προς το ΕΣΠΑ ζητά ο ΣΑΤΕ

Να μη διακοπεί η ροή χρημάτων προς το ΕΣΠΑ ζητά ο ΣΑΤΕ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια έκκληση προχώρησε η διοίκηση του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου για την απρόσκοπτη διατήρηση της ροής χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αλλωστε, όπως αναφέρεται σχετικά, η εν λόγω χρηματοδότηση καλύπτει πλέον το 100% της σχετικής δαπάνης, το 40% της οποίας επιστρέφει στα δημόσια ταμεία με τη μορφή του ΦΠΑ 23%, των ασφαλιστικών εισφορών και με το σύνολο των φόρων που αναλογούν στον κύκλο εργασιών των εμπλεκόμενων στα έργα.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ, οι ανεξόφλητες εργασίες έργων ανέρχονται σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο ρυθμός εξόφλησης κυμαίνεται μεταξύ 60-90 εκατ. ευρώ μηνιαίως, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 18 μήνες έως ότου αποπληρωθούν όλες οι οφειλές.

Εν τω μεταξύ, σε δημόσια παρέμβασή του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης απηύθηνε έκκληση κυρίως προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και προς τους ιδιώτες, να επαναφέρουν άμεσα στις ελληνικές τράπεζες τα διαθέσιμά τους. Η σχετική έκκληση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Οπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης, «καθόλη τη διάρκεια της κρίσης μέχρι και σήμερα, εμείς επιλέξαμε να διατηρήσουμε το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες, κόντρα στο ρεύμα, αλλά και στις συμβουλές που δεχόμασταν. Θεωρούμε ότι το ίδιο έπρεπε να κάνουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, έστω και τώρα, πρέπει μαζικά οι ελληνικές εταιρείες αλλά και οι ιδιώτες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους. Δεν θα υπάρχει σοβαρή ελληνική επιχειρηματικότητα, αν δεν υποστηριχθεί άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT