Περιθώρια βελτίωσης για το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα

Περιθώρια βελτίωσης για το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικοί ρυθμοί μεταβολής για το αγροτικό εισόδημα αναμένονται στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, όπως προκύπτει από ανάλυση για τη συμβολή του αγροτροφικού τομέα στην Ελλάδα, την οποία εκπόνησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, που υπογράφουν ο Ηλίας Λεκκός (επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας) και ο οικονομολόγος Αρτέμης Λεβεντάκης, η εκτίμηση για τη μέση αθροιστική μεταβολή του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 9% για την περίοδο 2015-2024. Ωστόσο, «κρίσιμη παράμετρος της μεταβολής του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η διαμόρφωση του κόστους παραγωγής».

Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας σε σχέση με τις μεγάλες αγορές βασικών γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε., η θετική συμβολή περιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμμετέχουν στο 11,5% του συνόλου της γεωργικής παραγωγής, τα δημητριακά στο 10% και η ζωική παραγωγή στο 14,5%. Ιδιαίτερα το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, για τα οποία προβλέπονται καλές προοπτικές εξαγωγών, διαμορφώνονται μόλις στο 4,5% της γεωργικής παραγωγής.

Η αγορά για προϊόντα ποιότητας αναμένεται να διευρυνθεί με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η μεταποίηση τροφίμων αναπτύσσεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., καθώς υπάρχει στροφή της ζήτησης προς τα υψηλής ποιότητας προϊόντα. Η μεταποίηση τροφίμων, χάρη στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, προϊόντων υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες να αυξήσει την αξία και τις εξαγωγές της.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς μία πιο παραγωγική βάση αφορούν κυρίως:

• Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

• Την ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.

• Την αύξηση της προστιθέμενης αξίας με έμφαση στη μεταποίηση, τυποποίηση και πιστοποίηση.

• Τη χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.

• Την αξιοποίηση της δημόσιας γης.

• Την ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT