Σημάδια κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τη μεταποίηση

Σημάδια κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τη μεταποίηση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στον γιγάντιο μεταποιητικό κλάδο της Κίνας. Eπιβραδύνθηκε, επίσης, η ανάπτυξη στη Βρετανία και την Ευρωζώνη, προκαλώντας σύγχυση στις αγορές και ενισχύοντας εκτιμήσεις για μια εκ νέου μείωση των επιτοκίων ή διατήρησή τους σε επίπεδα κοντά στο μηδέν από τις κεντρικές τράπεζες.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, οι εταιρείες του μεταποιητικού κλάδου σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για δεύτερη φορά σε ένα δίμηνο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας χαλάρωσε την πολιτική της την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τιμές μετοχών και εμπορευμάτων έχουν διολισθήσει όσο προστίθενται δυσάρεστα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Κίνας. Στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί επιβράδυνση της βιομηχανικής ανάπτυξης σε μια περίοδο που οι αγορές προετοιμάζονται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μετά από μια ολόκληρη δεκαετία. «Ολες αυτές οι ενδείξεις συνάδουν με μια παγκόσμια οικονομία που καταβάλει προσπάθειες να ανεβάσει ταχύτητα», σχολιάζει ο Πίτερ Ντίξον της γερμανικής Commerzbank. «Κατά συνέπεια, οι κεντρικές τράπεζες με δεύτερες σκέψεις για μια αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, μάλλον, δεν θα το κάνουν άμεσα». Οι ελπίδες για μια επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο εξανεμίζονται όσο η Ασία προσπαθεί μάταια να ενεργοποιήσει τον παραδοσιακό μοχλό ανάπτυξής της, δηλαδή τις εξαγωγές της. Τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης εμφάνισαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη μεταποίηση την τελευταία τριετία. Αντίστοιχη έρευνα της εταιρείας αναλύσεων Markit, η οποία επικεντρώνεται σε μικρότερες εταιρείες, παρουσίασε τη χαμηλότερη μεταποιητική δραστηριότητα των τελευταίων 6,5 ετών. Ακόμη και τα στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, ο οποίος διατηρούσε κάποιες ισορροπίες σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αισιοδοξίας, ήταν απογοητευτικά επειδή έδειξαν ανάπτυξη στον βραδύτερο ρυθμό δωδεκαμήνου. «Φαίνεται πως η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα παραμένει εξασθενημένη. Αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης 6,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους» σχολιάζουν οικονομολόγοι της ΑΝΖ.

Τα στοιχεία για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ, μπορεί να έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο των εργοστασίων κοντά στο Πεκίνο για να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση αυτήν την εβδομάδα κάτω από καθαρό ουρανό, χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση. Αρνητικό ρόλο μπορεί να έχουν διαδραματίσει, επίσης, οι εκρήξεις στη βιομηχανική περιοχή του Τιαντζίν. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα προβληματιστούν, ιδιαίτερα, έπειτα από μια 40% πτώση των χρηματιστηρίων στη χώρα από τα μέσα Ιουνίου και την αιφνίδια υποτίμηση του γουάν στις 11 Αυγούστου. «Παρατηρείται μια εξασθένιση των επιδόσεων στην κινεζική οικονομία που μάλλον δεν είναι προσωρινή», αναφέρουν αναλυτές της Credit Suisse.

Αλλες έρευνες της Μarkit επιβεβαιώνουν πως εμπόδια συναντά η μεταποίηση και σε άλλες οικονομίες: συρρίκνωση στην Ινδονησία επί 11ο μήνα, 6ο διαδοχικό μήνα στη Νότια Κορέα και η μεγαλύτερη υποχώρηση στην Ταϊβάν στο διάστημα, περίπου, τριετίας. Επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στην Ινδία από τον Ιούλιο, αλλά δεν υπήρξε συρρίκνωση. Ο Φρέντερικ Νιούμαν της HSBC περιγράφει έναν ανησυχητικό κύκλο στο παγκόσμιο εμπόριο, με την επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση να αντικατοπτρίζεται από την ετήσια πτώση των εξαγωγών στη Νότια Κορέα κατά 15% τον Αύγουστο και την υποχώρηση των εξαγωγών της προς την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Εξαίρεση του κανόνα είναι η Ιαπωνία όπου η μεταποιητική δραστηριότητα αναρριχήθηκε στο υψηλό επτάμηνου, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάπτυξη έπειτα από συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη αναμένεται επέκταση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός απέχει από τον στόχο του 2%. Ενα θετικό σημάδι είναι η πτώση της ανεργίας στο χαμηλό τριετίας. Στη Βρετανία, από την άλλη πλευρά, η διετής αύξηση της απασχόλησης επισκιάστηκε από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου. «Η ανατίμηση της στερλίνας και η συνεχιζόμενη αδράνεια των οικονομιών της Ευρωζώνης οδηγούν στο συμπέρασμα πως μια διαρκής ανάπτυξη των εξαγωγών από τη μεταποίηση θα παραμείνει απόμακρη προοπτική» δηλώνει ο Σάμουελ Τομπς της Capital Economics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή